– Jo mindre klær, desto bedre blir skituren

Mange mener skisesongen topper seg nå som sommeren nærmer seg. Bare spør Alexandra Gisele Thoner.

Alexandra Gisele Thoner

Alexandra Gisele Thoner nyter vårværet på Ullstinden i Troms.

Foto: Privat

– Det er absolutt best å gå på topptur i mai og begynnelsen av juni. Skredfaren er lav og det er fortsatt nok snø, så de største toppene blir mer tilgjengelig, sier Alexandra Gisele Thoner.

I forrige uke var hun på Ullstinden i Troms, ikledd skiutstyr og badedrakt.

– Det er helt vanlig på denne tiden av året. Jo mindre klær, desto bedre blir skituren, ler Thoner.

– Det er fantastisk på fjellet nå. På Ullstind-turen hadde vi 17 grader og strålende sol. Når lyset reflekteres i snøen er det jo perfekte forhold for å få en fin farge. Det er mange som går på tur i shorts og topp på denne tiden, forteller hun.


Sesongen er langt fra over

Alexandra Gisele Thoner skal utnytte fridagene med å gå på topptur hver dag.

– Vi satser på å kjøre til Lyngen. der er det kjempeforhold for tiden. Ellers kan jeg anbefale fjellene på yttersiden av Kvaløya. De store fjellene er mer tilgjengelig nå enn ellers i sesongen, sier hun.


Lavere skredfare

Ifølge nettstedet Varsom.no ligger skredfaren i hele landet på liten og moderat.

Dette skyldes at det ikke er samme mengde snø i fjellene. I tillegg har den satt seg bedre. Samtidig er det økt fare for såkalte slushskred i fjellsider hvor sola har fått skinne, så man må være forsiktig.

Slik tester du skredfaren:

Svein Loftsgarden, skredobservatør for NVE og medlem av Norsk folkehjelps skredgruppe på Rauland, viser en enkel blokktest av stabiliteten i snøen før man går på topptur.

Blir aldri lei

Alexandra Gisele Thoner understreker at hun og de hun går på tur med alltid har med nødvendig skredutstyr, selv om bekledningen er mer beskjeden når vi nærmer oss sommer.

Hun forteller også at hun aldri lei vinteren, selv om den kan være lang og tung i Tromsø.

– Man blir bare mer og mer giret. Vi søker hele tiden nye utfordringer, og ingen turer er like. Faktisk er det vel så deilig å kjøre i slush som i puddersnø. Så det er bare å ta på solkrem og legge ut på tur, sier hun.

Se Alexandra Gisele Thoners egne toppturbilder: