Hopp til innhold

Mister eiendomsretten til alpinsenter

Byrådet i Tromsø fratar nå eiendom fra en grunneier for å få bygd alpinanlegg på Kvaløya.

Byrådet i Tromsø har vedteke å ekspropiere delar av ein eigedom i Håkøybotn på Kvaløya -for å la eit privat selskap byggja eit stort alpinsenter. 
Ein av grunneigarane har kjempa mot planane i tretti år, men no går byrådet inn for å fråta eigaren kontrollen over eigedommen. 
.

Byrådet har vedtatt å ekspropriere deler av en eiendom i Håkøybotn på Kvaløya der det i 30 år har vært planlagt et stort alpinsenter.

En av grunneierne har satt seg i mot planene. Nå har de borgerlige partiene i Tromsø byråd likevel gått inn for å frata eieren kontrollen over eiendommen.

Byråd for Fremskrittspartiet, Britt Hege Alvarstein sier at det er med tungt hjerte hun er med på vedtaket.

Sier ja med tungt hjerte

– Dette er noe av det verste en Frp-er gjør, å gå til det skrittet å ekspropriere. NÅ er det ikke sånn at hele eiendommen går, det gjør det litt enklere. Det er kun bruksrettigheter til dette alpinanlegget, som Tromsø så sårt trenger, sier Alvarstein.

– Hvordan tror du velgerne til Frp vil reagere på dette vedtaket?

– Jeg er helt sikker på at det gjør vondt i ethvert Frp-hjerte, men av og til så mp man ta de avgjørelsene også, sier hun.

Enorm samfunnsverdi

Byråd Tromsø

Byrådet har enstemmig vedtatt at Arctic Senter nå skal bygges. Kommunen ekspropierer eiendommen som har vært stridens kjærne i alle disse årene man har prøvd å få til alpinsenteret.

Foto: Tove Jensen

En av grunneierne i Håkøybotn, har hele tida sagt nei til at deler av tomta hennes skal brukes til utbygginga, og dermed stoppet bygging av alpinanlegg, hotell og konferansesenter.

Nå håper kommunen at investorene bak planene snart kommer i gang med utbygginga i Håkøybotn når ekspropriasjonen av eiendommen er gjennomført.

Også for byråden fra Venstre, Jonas Stein sa at ekspropriasjon
ikke har vært en lett avgjørelse.

– Det her alpinanlegget vil ha en enorm verdi for samfunnet, ikke bare som idrettsanlegg, men også som et turistmål. Av hensyn til samfunnets behov om å skaffe mer næringsutvikling og bedre idrettsanlegg, så kommer jeg til å støtte den her innstillingen, sier Stein.

Avgjøres i tingretten

Ekteparet på eiendommen klarte ikke å stille til intervju med NRK. Naboen deres, Svein Anton Andresen har forståelse for det, og sier dette er svært tungt for dem.

– De har slitt og hatt en tung tid. Det har gått skikkelig inn på dem, og de burde få erstatning for tort og svie for alle disse årenen dette har hengt over dem, sier han.

Saken går nå videre til tingretten som avgjør om det blir alpinanlegg i Håkøybotn eller ikke.