Når snøen forsvinner kommer råkjørerne frem

Politiet forventer flere førerkortbeslag på grunn av fart i tiden som kommer.

UP-sjef Marthinsen
Foto: NRK / NRK

– Når veien blir bare og sommerdekkene kommer på, settes farten opp. Slik har vi hatt det i alle år, og det er ingenting som tyder på at 2013 blir et unntaksår, sier leder for utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen.

Rundt midnatt natt til fredag ble en personbil målt til 133 kilometer i timen i 80-sonen på E6 ved Strupen i Balsfjord.

– Det er ikke hver dag vi måler så store fartsovertredelser, men samtidig er det ikke uvanlig, og vi opplever flere og flere slike tilfeller jo lenger utpå vårparten vi kommer, sier Marthinsen.

Mange elementer

UP-sjefen kan fortelle at den største andelen førerkortbeslag på grunn av fart blir gjort fra midten av april, når veien blir bare, til utgangen av september.

– Jevnt over ser vi at farten på veien øker. Selv om friksjonen på veiene er bedre når det blir bart, er det mange elementer som kan få utslag på kjøreturen når du setter opp farten, sier han.

– Avstand til bilen foran blir enda viktigere, i tillegg er det mange som blir fartsblind, noe som skaper farlige situasjoner når de kjører inn i områder med lavere fartsgrense. Men det viktigste er kanskje å tenke på hvor mye kroppen din tåler ved en kollisjon i høy fart. Det sies at en vanlig, sunn kropp kan tåle en kollisjon i 70 kilometer i timen, men det er flere ting som spiller inn der.

Ikke flere kontroller

Selv om politiet er klar over at farten økes på veiene i tiden fremover, kan de ikke ha hyppigere kontroller.

– Vi ser jo at folk kjører penere når vi er på veiene. Dessverre har vi fastsatte midler og må forholde oss til det. Men vi er så mye på veiene som vi kan, det er jo der kontoret vårt er, sier Marthinsen.