Hopp til innhold

Mistanken mot de siktede var svekket allerede før politiet pågrep dem

Snart to måneder etter at tre menn ble siktet for drapet på Abdullahi Dayib Mohamud, har ikke politiet gjort nye avhør av de mistenkte. – Det peker i retning av at siktelsen skal frafalles, sier forsvarer Barbro Paulsen.

Det siste kjente bildet av Abdullahi Dayib Mohamud, tatt av kameraet i minibanken 18. desember 2020

Det siste kjente bildet av Abdullahi Dayib Mohamud, fra et overvåkningskamera 18. desember 2020

Foto: Politiet

Mohamud var 21 år gammel da han forsvant like før jul i 2020. I november satte politiet i gang søk utenfor en idrettshall i Hammerfest. Det ble gravd i bakken og søkt med hund, uten at den savnede mannen ble funnet.

Politiet kan ikke gå til ransakelse uten å ta ut siktelse. I desember ville ikke politiadvokat Anna Mikkelsen Indbjør si noe om hva som lå til grunn for siktelsene.

– Jeg ønsker ikke å gi ut detaljer om hva som har ført til at politiet nå har siktet tre personer. Men politiet ønsket å gjennomføre avhør og ransaking hos de siktede, sa Indbjør.

Torstein Pettersen, leder for taktisk etterforskning hos politiet i Finnmark, ber om tips fra publikum i forsvinningssaken.

Etterforskningsleder Torstein Pettersen etter pressekonferansen i Hammerfest 24. november i fjor.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Nå sier etterforskningsleder Torstein Pettersen at politiet hadde de tre i kikkerten før de begynte å grave og lete etter Mohamud ved idrettshallen i Hammerfest.

Beslagla mobiltelefoner

– Mistanken mot dem ble svekket som følge av at Mohamud ikke ble funnet, men vi opprettholder siktelsen, og nå ser vi an hva den videre etterforskningen viser, sier Pettersen.

Han slår fast at mistanken ikke er svekket ytterligere etter at de tre mennene ble siktet.

Under ransakelsen i desember beslagla politiet blant annet mobiltelefoner og datamaskiner. Arbeidet med å gå gjennom elektroniske spor tar tid.

– Jeg skal ikke uttale meg om hvorvidt det er gjort konkrete funn ennå, sier Pettersen.

– Hvor viktig er denne delen av etterforskningen?

– Det er en veldig viktig del av etterforskningen. Vi håper å finne svar på hva som er hendt, og eventuelt hva som ikke har skjedd, sier Pettersen.

– Siktelsen skal frafalles

Advokat Barbro Paulsen representerer én av de tre som er siktet i saken. Hun er kritisk til at den 39 år gamle mannen ikke har hørt fra politiet på flere uker.

Barbro Paulsen, advokat

Forsvarer Barbro Paulsen beskriver en rykteflom i Hammerfest.

Foto: Martin Fønnebø / NRK

– Jeg tenker det peker i retning av at siktelsen skal frafalles, siden han ikke er blitt kontaktet for ytterligere avhør, sier Paulsen.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier politietterforsker Torstein Pettersen.

– Er det aktuelt å endre på siktelsene.

– Det skal vi ikke utelukke, men ikke per nå, sier Pettersen.

– Hvorfor er ikke de siktede kalt inn til flere avhør?

– Akkurat nå har ikke det vært nødvendig å gjøre flere avhør, men når vi nærmer oss ferdig med de undersøkelsene vi er inne i nå, så utelukker vi ikke at vi gjennomfører flere avhør, sier Pettersen.

Forsvareren er kritisk til politiets tidsbruk i saken.

– Det jeg har fått vite er at politiet venter på analyser av elektroniske spor, sier Paulsen.

Idrettshall Hammerfest, Abdullahi Dayib Mohamud

I november gjorde politiet søk etter Abdullahi Dayib Mohamud ved idrettshallen i Hammerfest. Nå ligger det som måtte finnes av spor godt skjult.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

En av de andre forsvarerne i saken, Benny Solheim, har ikke svart på spørsmål fra NRK.

– Det snakkes i en liten by som Hammerfest, og nå begynner det å gå ganske lang tid, dette er en belastning for ham, sier Paulsen,

Hun mener Hammerfest flommer over av rykter nå.

– Jeg blir til og med kontaktet av lokale folk som lurer på hvem dette er, og så lurer de på om det skjer noe. Folk er nysgjerrige, sier Paulsen.