Flyktning-kaos i Finnmark: Venter 4000 over grensa

Flyktningstrømmen til Finnmark er så stor at situasjonen er ute av kontroll, mener ordføreren i Sør-Varanger. Flyktningene kommer seg ikke videre.

Syria-flyktninger

SPRENGT: Hotellene i Kirkenes er tatt i bruk etter at transittmottaket er sprengt. Men byen har ikke kapasitet til å ta seg av mer enn 150 flyktninger, ifølge ordføreren, som krever at de raskt sendes videre.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

I går ankom 73 nye flyktninger via Murmansk og over Storskog grensestasjon, en foreløpig dagsrekord. Over 4000 asylsøkere er ventet over grensa ved Storskog før årsskiftet, men systemene svikter allerede nå.

– Vi ser jo at det er totalt manglende styring. Det er små brannslukninger rundt omkring, sier ordfører i Sør-Varanger, Cecilie Hansen.

Cecilie Hansen

Ordførere Cecilie Hansen mener det er «totalt manglende styring» på flyktningsituasjonen i Sør-Varanger.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Flyktningene skal egentlig sendes videre etter tre-fire dager, men slik fungerer det ikke i praksis. Irakiske Bzhar Ahmad har ventet i 12 dager på at noe skal skje.

– Vi bare venter mens vi leser og hører på musikk. Jeg vi gjerne vite hva som er planen for oss, sier Ahmad.

Hotell

Transittmottaket i Fjellhallen er sprengt, og hotell blir løsningen for mange. Nå vil Utlendingsdirektoratet (UDI) opprette nok et transittmottak på Wessel Hotell.

– Det er ikke akseptabelt i det hele tatt. Nå legges det opp til nesten 400 plasser, spredd over hele kommunen. Vi er ikke dimensjonert til å takle dette, sier Hansen.

Bjørn Fridfelt, regiondirektør for UDI region Nord, sier til NRK at flyktningstrømmen via Storskog har økt mer enn noen kunne forutse. Transittmottakene i Troms og Nordland er også sprengt. Fridfeldt håper på en bedring i løpet av de neste ukene. Ordfører Hansen krever en helhetlig plan:

– Det må være helt kart at transitten skal vare fra en til fire dager.

Kontrabeskjed

Også på nordsiden av Varangerfjorden er det kaos. UDI varslet for noen dager siden at asylmottaket i Vadsø skulle gjøre plass til nye flyktninger. Mellom 40 og 45 beboere har allerede fått beskjed om at de skal flyttes til andre mottak i landsdelen.

Men i dag var situasjonen en annen.

– Den saken er i ferd med å bli lagt bort. Vi avventer i alle fall til neste uke, sier Bjørn Friedfeldt i dag.

40 beboere skal likevel sendes sørover i dag og i morgen.

– Noen har bodd her lenge. De har rukket å få tilknytninger til Vadsø og har ikke så lyst til å flytte, sier Per Yngve Christensen, daglig leder på Oscarsgata Mottak i Vadsø.

Er uten kontrakt, men vil utvide

Samtidig vurderes det også om asylmottaket skal utvides fra 305 plasser til 400.

– Det kan se ut som UDI trenger det, men om vi blir enige og alt faller på plass får vi se på mandag og tirsdag sier Christensen.

Utrolig nok: Mens kapasiteten er sprengt, er de ansatte på mottaket sagt opp, ettersom asylmottaket ikke har fått fornyet driftskontrakten fra UDI ennå.

– Nå er det planlagt at det skal skje over helga. Fram til da jobber vi i oppsigelsestiden vår, sier Christensen.

Strømmen av flyktninger til Kirkenes har sprengt kapasiteten på mottaket i byen. Samtidig kommer ikke flyktningene videre, slik planen var.

Bzhar Ahmad har god tid til å øve med fiolinen. Han har ventet i 12 dager på et transittmottak der han maksimalt skulle være i fire. Videoreportasje: Tarjei Abelsen.