Fiskeriministeren slakter oppdrettsvedtak: – Det er veldig trist

Tromsø kommune krever nå at alle nye oppdrettsanlegg skal være lukket. Fiskeriministeren refser lokalpolitikernes vedtak, og mener kommunen sender et negativt signal til næringa.

Harald T. Nesvik (Frp)

Fiskeriministere Harald T. Nesvik mener vedtaket til Tromsø kommune, om at alle nye oppdrett skal være lukket, har en svært negativ symboleffekt.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det var onsdag denne uken Tromsø-politikerne vedtok at de ikke vil tillate nye oppdrettskonsesjoner i kommunen med mindre driften skjer i lukkede anlegg. Et vedtak fiskeriministeren er lite glad for.

– Jeg synes det er et veldig trist vedtak, fordi det sender et veldig dårlig signal til en av våre aller viktigste og fremvoksende næringer, nemlig oppdrett- og havbruksnæringa, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Ifølge fiskeriministeren har kommunen nettopp mottatt et betydelig millionbeløp fra Havbruksfondet.

– Da synes jeg det er underlig at man gjør et vedtak nå der man stiller krav til en spesiell måte å drive oppdrett på, som faktisk i dag ikke er i bruk på en kommersiell måte i næringa.

– Ønsket et fremtidsrettet vedtak

Det var MDG som sto bak forslaget. De fikk støtte fra både Arbeiderpartiet, SV og Rødt. Varaordfører i Tromsø, Jarle Aarbakke (Ap) sier han er fornøyd med vedtaket kommunestyret har gjort.

– Det vi ønsket å gjøre var å lage et bærekraftig og fremtidsrettet vedtak, og det er jeg tilfreds med.

Jarle Aarbakke

Varaordfører i Tromsø, Jarle Aarbakke (Ap) er fornøyd med vedtaket kommunestyret har gjort.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Fiskeriministeren mener vedtaket i kommunestyret har liten betydning per nå.

– Men det har en veldig negativ symboleffekt. Det å legge til grunn at man skal bruke en teknologi som ikke eksisterer kommersielt i dag, gjør at Tromsø kommune melder seg ut av det som vil skje de nærmeste årene. Nesvik håper kommunepolitikerne vil revurdere vedtaket, og understreker at dette ikke er kommunens ansvar.

– Her tiltar de seg en rolle de ikke har. Det er viktig at lokalpolitikerne forholder seg til sine ansvarsområder.

– Vi er sjokkerte

Vedtaket ble møtt med sjokk og vantro av næringen. Regionsjef for havbruk i Sjømat Norge, Marit Bærøe, er overrasket og sjokkert over kommunens krav til oppdrettsnæringa.

– Vi er sjokkerte. Hadde vi vært klar over at dette ville bli vedtatt, hadde vi rettet en langt større innsats for å gi bedre informasjon om hva dette eventuelt skal innebære.

Men politikerne har også mottatt positive reaksjoner på vedtaket. Naturvernforbundet hyller

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg

Leder av Naturvernforbundet, Silje Lundberg, er svært positiv til vedtaket til Tromsø kommune.

Foto: Naturvernforbundet

vedtaket, og mener dette er et riktig skritt i oppdrettspolitikken fra Tromsø.

– Dette er et banebrytende vedtak i Norge, og kan bety en helt ny oppdrettspolitikk hvor miljøet står i forsetet, sier leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg.

  • Se video: