Hopp til innhold

Finnmarksløpet blir enda tøffere – utvider til 1200 km

Europas lengste hundeløp utvides fra 1000 til 1200 kilometer. Målet er at flere skal kunne fullføre.

Marit Beate Kasin

Marit Beate Kasin har kommet på andreplass to år på rad. NRK-ekspert Hans Petter Dalby holder henne som en av favorittene til neste år, hvis hun stiller til start fredag 9. mars.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Det er viktig at det ikke er status quo hvert år og at nye ting skjer. Da må hundekjørerne tenke nytt og lage nye strategier. Dette blir spennende, sier hundekjører Harald Tunheim.

Han har kjørt Finnmarksløpet i mange år og er svært fornøyd med at hundeløpet fra neste år utvides fra 1000 til 1200 kilometer.

– Det er en naturlig utvikling. Vi har kjørt 1000 kilometer siden 1992, men samtidig har det skjedd mye med løpet og sporten, mener han.

Mykere start

Finnmarksløpets lengste distanse blir ikke bare lengre. Store deler av traseen legges også om, spesielt i starten. Bakgrunnen for endringene er et ønske om en mykere start. I tillegg er Kautokeino kommet inn som et nytt sjekkpunkt.

I dag går løypa fra Alta til Jotka, deretter østover til Skoganvarre i Porsanger, videre til Levajok, og til slutt Kirkenes hvor deltakerne snur og vender tilbake til Alta.

– Det er en tøff første etappe og det er vanskelig å lage gode spor, forklarer pressesjef Trond Anton Andersen i Finnmarksløpet.

Nå skal løypa istedenfor gå sørover mot Kautokeino etter starten i Alta sentrum.

– Da får sporet på første etappe en bedre såle og vi får en flatere struktur på løypa. Forhåpentligvis vil vi oppleve færre deltakere som må bryte og færre hunder som må ut på grunn av skader, sier han.

Finnmarksløpet 2017

Harald Tunheim har vunet 1000-kilometeren fem ganger. Til neste år skal han ikke delta, men være handler til sine barn. Han utelukker ikke at han prøver seg på 1200-kilometeren i 2019.

Foto: Knut-Sverre Horn, NRK

Vil ha flere i mål

Av deltakerne i Finnmarksløpet er det ifølge Andersen kun drøye 50 prosent som kommer i mål. Resten må bryte fordi det blir for tøft. Verdens lengste hundeløp, Iditarod i Alaska på 1600 kilometer – 600 kilometer lengre enn Finnmarksløpet, har en gjennomføringsgrad på hele 80 prosent, sier han.

Hundekjører Tunheim har tro på den nye løypa.

– Mange hunder har tidligere gått seg stiv tidlig. Nå blir det snillere og det er absolutt verdt å prøve.

Tettere konkurranse

NRKs hundekjørerekspert Hans Petter Dalby mener Finnmarksløpet gjør riktige grep, både med å legge om starten og gjøre løpet lengre.

– Endelig, dette er en drøm for mange. Det har vært snakk om et lengre løp i mange år og det har vært et ønske fra kjørerne, sier han.

Dalby tror konkurransen kan bli tettere ved at flere hundespann unngår å måtte bryte.

– Vi kommer til å se større spann lengre ut i løpet og kanskje også store spann i mål. Det har vært en del av kjørerne som har hatt uhell i starten og mistet hunder tidlig på grunn av vær og føre. Nå minsker man den sjansen. Men samtidig er det helt nytt løp, slik at du kan ikke lære av andres kjøreplaner fra tidligere, sier han.

PS! Den kortere distansen på 500 kilometer får også ny løypetrasé fra neste år.

FL1200

Slik blir den nye løypetraseen.

Foto: Skjermdump

Flere nyheter fra Troms og Finnmark