Hopp til innhold

Får støtte i reinutspill

Olav Gunnar Ballos påstand om subsidiene i landbruket får støtte. Men sauebøndene får mer.

Reinsdyr på Nordkynhalvøya

Rein på Nordkynhalvøya.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Reindriften får nærmere 60 kroner pr. kilo kjøtt i subsidier fra staten, viser tall fra landbruksforskningen.

Fredag rettet Olav Gunnar Ballo kraftig kritikk mot reindriften og subsidiene i næringen. Men selv om staten dekker store deler av driftsbudsjettet til reindriftsnæringen, får sauebøndene enda mer.

- Store forskjeller

- Fjørfe har en kilospris på rundt to kroner per kilo og svin rundt fem kroner. Jordbruket som et hele har rundt 36 kroner per kilo. Mens reindriftsnæringen ligger rundt 59 kroner per kilo, sier forsker Lars Johan Rustad ved Norsk Institutt for Landbruksforskning.

En rekke ulike støtteordninger gjør det svært vanskelig å gi helt eksakte tall på hvor store overføringer reindriften får sammenlignet med landbruket.

Men aller mest får trolig sauenæringen, som er oppe på rundt 80 kroner per kilo.

- Totalt uproduktiv

Det var sist fredag at Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo feiret den samiske nasjonaldagen med å fyre opp nye brannfakler mot reindriftsnæringen.

- Det betyr at det er en næring som er totalt uproduktiv, som gjennomfinansieres også med erstatningsordninger på over 20 millioner per år for tap av rein, sa han.

Forskjellige måter å regne på

Og at reindriftsnæringen har et høyt overføringsnivå bekreftes av landbruksdepartementet.

Men det er mange måter å regne på når man skal sammenligne subsidier, sier ekspedisjonssjef i Landbruksdepartementet, Leif Forsell.

- Sett i forhold til antall driftsenheter og antall årsverk er overføringen til reindrifta forholdsvis moderate i forhold til jordbruket, men ser man i forhold til produksjonen og kostnadene blir bildet motsatt. Da er overføringene i reindrifta vesentlig høyere enn i landbruket.