Hopp til innhold

Få på snøskuter har med livsviktig utstyr: – Kan stå mellom liv og død

Stadig flere nordmenn er ute i terrenget på snøskuter. De fleste mangler derimot både kunnskapen og utstyret som er nødvendig hvis de blir tatt av snøskred, ifølge rapport.

Snøskuter

De fleste som ferdes på snøskuter har ikke med seg skredutstyr. Det kan bety forskjellen mellom liv og død, mener Norsk Folkehjelp.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Blir du tatt av snøskred er oddsen mot deg fra første sekund, sier leder for Norsk Folkehjelp Midt-Troms, Kenneth Brattli Molund.

Interessen for snøskutere har skutt i været. Siden 2010 har antall registrerte snøscootere i Norge økt med 33 prosent, fra 64.000 til 88.000.

De aller fleste tar derimot ikke sikkerheten på alvor, ifølge en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI).

Rapporten viser blant annet at svært få har med seg skredutstyr.

– Og mange som har med seg utstyr vet ikke hvordan det skal brukes, påpeker skredeksperten.

Utviklingen «pusher» grensene

Snøskuterne har blitt mye kraftigere, og det er ikke bare positivt, mener Molund.

Kenneth Molund

Det blir flere snøskutere i Norge, samtidig går det flere skred, sier skredekspert i Norsk Folkehjelp Kenneth Brattli Molund.

Foto: Norsk folkehjelp

– Snøskuterne har blitt mye sterkere, og kommer seg til plasser de ikke nådde tidligere. Det gjør at skredfaren øker betraktelig.

Dermed er det enda viktigere å ha med seg skredutstyr, sier han.

– Kjenner meg ikke igjen

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i disse tallene fra TØI, sier lederen i Norges snøscooterforening, Håkon Haug Enga.

Han har inntrykk av at de rundt 12.500 skuter-entusiastene han representerer tar sikkerheten på alvor.

– Min erfaring er at de aller fleste har med seg ordentlig utstyr. Vi snakker mye om sikkerheten internt, og veldige mange tar de forholdsreglene som er nødvendig.

Enga understreker likevel at flere hadde vært tjent med mer kunnskap.

– Jeg tror det er godt og bra over hele linjen, både når det kommer til utstyr og kunnskap, men man er jo aldri ferdig utlært. Flere ville nok vært tjent med å få enda bedre opplæring, sier han.

Holder kurs

Oppfordringen fra Norsk Folkehjelp er at man må være aktsomme og kjenne terrenget.

– Hvis uhellet skulle være ute er det viktig at man har skredsøkere på seg. I tillegg må man ha nødvendig kameratredningsutstyr, som søkestang og spade, sier Molund.

Man må heller ikke overvurdere sin egen kompetanse:

– Man må også øve på og lære seg hvordan man faktisk bruker dette utstyret.

Han viser til kurs som arrangeres av både Norsk Folkehjelp og Røde Kors. Der lærer man hvordan man forbereder seg før en fjelltur, samt hva man skal gjøre ved en skredhendelse.

– Det er korte, intensive kurs og vi oppfordrer alle til å ta kontakt med oss eller Røde Kors for mer informasjon, avslutter Molund.

Øvelse i regi av Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp holder stadig kurs i hvordan man skal redde folk som har blitt tatt av snøskred. Her fra en øvelse tidligere i vinter.

Foto: Norsk Folkehjelp