Even i samme klubb som Northug og Thon

Even Kvien fra Salangen tildeles Trysil-Knut-prisen. Olav Thon og Petter Northug er blant dem som har mottatt prisen tidligere.

Even Kvien

Even Kvien mottar Trysil-Knut-prisen 2013 neste helg. 8-åringen får prisen for sitt enorme pågangsmot etter brannulykken i 2010.

Foto: Linda Pedersen / Nrk

– Det er en stor ære både at Even får denne prisen, men også at han blir sammenlignet med de menneskene som har vunnet prisen før han, sier Karina Kvien, mor til Even Kvien (8).

I april 2010 var Even på telttur med bestefar, bestemor og tre søskenbarn da teltet begynte å brenne. Bestefaren og det ene søskenbarnet døde av skadene de fikk i brannen.

Even ble sendt til Boston hvor han fikk behandling for de alvorlige brannskadene han fikk.

Etter oppimot 80 operasjoner går Even nå på skole og leker som de andre barna i Salangen.

– Har vist fantastisk pågangsmot

Neste helg reiser Even og familien til Trysil for å motta Trysil-Knut-prisen.

– Trysil-Knut-prisen representerer noe spesielt. Den skal gå til noe som hele nasjonen skal kunne identifisere seg med. Den går til noen som har utført en unik bragd i Norge, sier ordfører Ole Martin Norderhaug til Østlendingen.

Prisen har flere celebre vinnere, deriblant Gunnar Sønsteby og Petter Northug (se oversikt til høyre i saken).

Ifølge Østlendingen mener juryen at Even Kvien er et unikum og har vist et fantastisk pågangsmot.

Artister stilte opp til inntekt for Even Kvien og familien hans.

I januar ble det arrangert en støttekonsert for Even Kvien. Se første del av konserten her.

Statsministerens forbilde

– Alle som har vunnet prisen tidligere er store forbilder. Før var vi j en vanlig familie med våre egne forbilder. Nå har vi skjønt at Even også er et forbilde for mange, og at vi har hjulpet en del folk ved å stå frem slik vi har gjort, sier Karina Kvien.

  • Statsminister Jens Stoltenberg trakk fram Even som et av hans forbilder i fjorårets nyttårstale.

Even Kvien (7) i Salangen ble nevnt som statsministerens forbilde i nyttårstalen tirsdag kveld. Selv har han Marit Bjørgen som forbilde.

Even Kvien (8) i Salangen ble nevnt som statsministerens forbilde i nyttårstalen tirsdag kveld. Selv har han Marit Bjørgen som forbilde.

Derfor sto de frem

Den nærmeste familien til Even Kvien valgte å stå frem med sin historie i media i etterkant av ulykken.

– Vi følte det var riktig for oss. Vi fikk veldig mange spørsmål hele tiden. Da vi sto frem i media slapp vi å svare på de samme spørsmålene hele tiden. Nå behandler folk oss som alle andre, uten så mange spørsmål hengene i luften, sier Karina Kvien.

  • Les også: «Hele» verden så støttekons...
  • Les også: Alle vil støtte Even (7)

Resten av familien har valgt å holde seg unna medias søkelys i etterkant av ulykken.

Even Kvien har også blitt kåret til Årets salangsværing og Årets nordlending.

– Men åpenheten gir også utfordringen. Even er jo bare en gutt. Vi vet jo ikke hva han vil tenke om all oppmerksomheten når han blir eldre, sier moren videre.

Har tatt tiden til hjelp

– Ting begynner å gå bedre nå. Vi har å en måte startet en ny hverdag når vi har fått tatt tiden til hjelp, forteller Karina Kvien.

– Hva tenker Even selv om prisen?

– Han er nå som åtteåringer flest, han er mest opptatt av at han vet hvem Trysil-Knut er, fordi vi var i Trysil i vinterferien i fjor.