Evakuerer beboere grunnet livsfarlig røyk: – Det vil ta flere dager å slukke

Politiet evakuerer opptil 50 boliger nær det brennende søppelanlegget Galsomelen i Nordreisa.

Søppelbrann

Brannvesenet i Nordreisa har med bistand fra andre mannskaper prøvd å slukke brannen de siste åtte timene. Det viser seg å være svært utfordrende.

Foto: POLITIET

Politiet har besluttet å evakuere beboere i et område opptil en kilometer fra brannen i Nord-Troms.

– Det brenner fortsatt, og innsatsen er langt fra over. Røyken treffer en del boliger, og blant annet en skole og en barnehage på Snemyr, sier innsatsleder Dag Rune Stangeland hos politiet i Nordreisa.

– Det er viktig å huske at dette ikke er bålrøyk, men røyk fra tau, garn og mulig asbest. Det er giftig, sier Stangeland.

Det er 40-50 boliger i områdene Andsjøen, Ringstad, Snemyr og Krakmyr som blir evakuert. De omlag 70 evakuerte innbyggerne må møte i kantina i Idrettshallen Nordreisa, der de vil bli tatt imot av kommunens mottaksapparat.

Det blir foretatt ei ny vurdering av situasjonen tirsdag 3. juli kl. 1200.

NRKs reporter på stedet forteller at røyken ligger som en slags tåke over dalen.

Brann Nordreisa søppel

Brannen begynte søndag rundt klokken 13.00, og krever fortsatt massivt slukningsarbeid.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Avinor har stilt med en brannbil fra flyplassen, og Sivilforsvaret har rullet ut 800 meter med slanger fra elva og opp til brannen. Men dette er for lite på et så stort område.

Vil ta flere dager

Mandag morgen ble et mannskap på nærmere 40 personer satt i sving for å slukke brannen som startet på et søppelanlegg søndag formiddag.

– Vi har kontroll, men dette vil være langvarig. Trolig flere dager, sier brannsjef i Nord-Troms, Nils-Arnold Nilsen til NRK.

De to hovedutfordringene er temperaturen og den livsfarlige røyken, sier Nilsen. I tillegg ligger brannen tre meter under bakken, som gjør slukningsarbeidet ekstra vanskelig.

Brannvesenet fikk melding om den store røykutviklingen rundt klokken 13.00 søndag.

Mannskaper fra den lokale brannstasjonen i Nordreisa, brannvesenet på Sørkjosen flyplass og en tankvogn fra Kåfjord har siden søndag formiddag jobbet med å få oversikt over stedet. Også mannskaper fra Sivilforsvaret er til stede.

Livsfarlig røyk

Brannvesenet har ikke oversikt over hva som brenner, og dermed hvilke potensielt giftige stoffer som kan finnes i røyken. Spredning vil også avhenge av vindretning og vindstyrke, og politiet bestemte derfor etter ei samla vurdering av befolkningens sikkerhet å evakuere de som bor i området rundt avfallsplassen.

Klokken halv ni søndag kveld meldte overbrannmester ved 110-sentralen Christian Andreassen til NRK at brannen sprer seg jevnt og trutt, og at de jobber med å få på plass helikopter som kan bistå med vann.

Den første meldingen omhandlet stor røykutvikling fra området, og siden søndag formiddag har det veltet sort, tjukk røyk opp fra området.

Operasjonsleder Roy Tore Meyer sier til NRK at kommuneoverlegen har vært engasjert siden søndag for å kartlegge hvorvidt røyken utgjør fare for helseplager.

Brann

Et oversiktsbilde over området i Nordreisa viser at røyken fra brannen har vært lett å se.

Foto: PRIVAT

Sørkjosen lufthavn valgte og stenge flyplassen søndag ettermiddag. De måtte også innstille alle ankomster og avganger.

Beklagelig

Daglig leder på Galsomelen avfallsanlegg Sigleif Pedersen forteller til NRK at det har vært brann på anlegget før, men aldri av en slik størrelse som den som pågår nå.

– Det er den største brannen som har vært på området de siste femten-tjue årene.

Pedersen er for tiden på ferie, men synes brannen på anlegget er beklagelig.

– Det er vanskelig å si hva årsaken til brannens opphav er, men det er dessverre slikt som kan skje. Det er vanskelig å ha kontroll over alt søppelet, og det er lite vi kan gjøre nå som det har skjedd.

Det er ikke meldt om skader i forbindelse med brannen.

Brann på søppelanlegg

Søppelanlegget Galsomelen brer seg over et særdeles stort område. Anlegget befinner seg i Nordreisa kommune i Nord-Troms.

Foto: POLITIET