Hopp til innhold

Etterforsker drapstrusler i flaggsak

Politiet starter nå etterforskning av saken der en lokalpolitiker i Harstad mottok drapstrusler i forbindelse med årets nasjonaldagsfeiring.

Store flagg.

SV-politiker fikk reaksjoner da han åpnet for andre flagg enn det norske på 17. mai i Harstad. Illustrasjonsbilde.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

SV-politiker Vegar Hoel i Harstad anmeldte det han oppfattet som drapstrusler, etter debatten om flaggbruk på 17. mai. Hoel fikk truslene skriftlig, via sosiale medier etter at han ønsket flagg fra andre nasjoner velkommen i 17. mai toget.

Hoel er på flyttefot til Harstad, og derfor ble anmeldelsen levert inn til politiet i Oslo 18. mai. Politiet har brukt to uker på å behandle anmeldelsen, og han er betenkt over tidsbruken til politiet.

Drapstrusler

Vegar Hoel, leder for Harstad SV, fikk drapstrusler etter at han oppfordret til flaggmangfold i 17. mai-toget.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Jeg synes jo det har gått litt for lang tid, men jeg håper bare at politiet tar tak i truslene som jeg ser som alvorlige. Jeg synes det er vanskelig å ikke vite hvem som står bak truslene, og hva de egentlig mener med dem, sier Hoel.

Ser alvorlig på saken

Først to uker etter anmeldelsen har politistasjonssjef Morten Hole i Harstad mottatt den. Han har ingen forklaring på hvorfor det har tatt så lang tid, men at politiet ser alvorlig på saken.

– Vi har fått anmeldelsen, og slik vi ser det er det konkrete og alvorlige påstander som blir satt fram. Det kan se ut som drapstrusler, og kan være straffbart, sier politistasjonssjefen.

Politiet vil nå be Vegar Hoel om ei ytterligere forklaring i saken, for å vurdere hvor reell truslene er, og hvor stor prioritet saken skal få.

Tøff tid

SVs lokallagsleder sier det har vært en tøff tid etter hans utspill om flaggbruk på nasjonaldagen vår. Han sier det er spesielt vanskelig siden han har barn og familie, og at han ser seg litt ekstra rundt dersom han er ute og går.

Nå håper han politiet finner de som står bak truslene, og at de blir strafferettslig forfulgt.

– Vi kan ikke ha det slik at man skal bli drapstruet for å komme med synspunkter som noen er uenige i. Det må være takhøyde i debatter, sier lederen i Harstad SV.