Hopp til innhold

Pensjonister gav elevene en historietime utenom det vanlige

Knapt en generasjon etter at siste nybygg gikk av stabelen, har folk nesten glemt at det ble bygd båter i Harstad.

Skip

Elever fra videregående skoler i Harstad og på Sjøvegan fikk en historietime uten om det vanlige.

Foto: Nils Mehren / NRK

Men nå sørger Den Kulturelle Skolesekken, pensjonistgruppa i Harstad Skipsverftshistorie, musiker Ola Bremnes og Sør-Troms Museum for at båtbyggertradisjonen blir formidlet i en historietime uten om det vanlige.

I forrige uke var elever fra videregående skoler i Harstad og på Sjøvegan på besøk på museet i Samasjøen, et av flere verft i byen.

Se video! (Artikkelen fortsetter under)

Skip Harstad

Ønsker å gi elever innblikk

Sør-Troms Museum ønsker gjennom Den Kulturelle Skolesekken å gi elever i videregående skole et innblikk i denne viktige og nære delen av vår lokale og nasjonale historie.

Elevene fikk møte Alf, Tore, Ernst og Hjalmar, som har et langt yrkesliv på ulike deler av Kaarbøverkstedet bak seg.

De ga elevene innblikk i hverdagen på verftet og hvordan ulike arbeidsoppgaver ble utført. Ola Bremnes framførte egne tekster og musikk.

Alt fra skip til busskarosseri

I 1895 bygde Richard Kaarbø en slipp for å betjene dampskipstrafikken i Nord-Norge. Harstad Mekaniske Verksted fikk i perioden 1906 til 1919 følge av en rekke større og mindre verksteder, blant annet Nielsens Mek. Verksted.

Verftene produserte alt fra skip til vinsjer, lanterner, snøploger, busskarosseri, dampmaskiner, dampkjeler og tankanlegg. Skipsreparasjon og vedlikehold har likevel hatt størst prioritet og omfang.

Skip2

Sør-Troms Museum ønsker gjennom Den Kulturelle Skolesekken å gi elever i videregående skole et innblikk i denne viktige og nære delen av vår lokale og nasjonale historie.

Foto: Nils Mehren / NRK

Lærernes initiativ

Skipsverftene sysselsatte i årtier mange Harstadværinger og hadde stor betydning for det lokale næringslivet. Også på nasjonalt plan gjorde verftene i Harstad seg bemerket.

Det var blant annet vinsjer bygd på Kaarbøverkstedet som ble brukt til å snu Alexander Kielland plattformen etter ulykka.

Det skal være lærere i videregående skole som lenge har etterspurt en kulturarvproduksjon knyttet til håndverkstradisjoner, spesielt rettet mot elever med yrkesfaglig studieretning.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark