Hopp til innhold

– Dersom jeg returnerer til Russland nå, må jeg finne ut hvilken fangeleir jeg liker best

Jeg har ingen planer om å reise dit, foreløpig, sier Boris Grebensjtsjikov, en av Russlands største musikkartister. Lørdag spilte han i Kirkenes under Barents Spektakel.

GLEDE: Lørdag spilte den russiske rockestjerna Boris Grebensjtsjikov i Kirkenes. – Det en glede for oss å spille når vi blir invitert, sier han.

Lørdag spilte den russiske rockestjerna Boris Grebensjtsjikov i Kirkenes. – Det en glede for oss å spille når vi blir invitert, sier han.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

Boris Grebensjtsjikov har femti år bak seg som rockemusiker. Mange sier Grebensjtsjikov er en av dem som grunnla russisk rock. Han sammenlignes med blant andre David Bowie, King Crimson, Marc Bolan og enda flere.

Lørdag spilte han i Kirkenes. Tirsdag opptrer han i Oslo. Hjemmeadressen er i London.

– Jeg flytta dit for vel tre år sia. I London er det enklere og bedre å drive med musikk – og større muligheter – enn i St. Petersburg, sier han til NRK.

PUSSIG: Boris Grebensjtsjikov spilt ei St. Petersburg 23. februar i fjor. 
- Under hele konserten hadde jeg en svært merkelig fornemmelse av å spille i Hamburg i 1939.

Boris Grebensjtsjikov spilt ei St. Petersburg 23. februar i fjor. – Under hele konserten hadde jeg en svært merkelig fornemmelse av å spille i Hamburg i 1939.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Merkelig fornemmelse

Russerne kjenner Boris Grebensjtsjikov også som «BG», og han er populær i hjemlandet.

23. februar i fjor hadde han sin hittil siste konsert i Russland – i St. Petersburg. Det var en pussig opplevelse for han.

– Jeg har sagt det tusen ganger, og jeg gjentar det gjerne: Under hele konserten hadde jeg en svært merkelig fornemmelse av å spille i Hamburg i 1939.

– Hvorfor?

– Om jeg bare visste det.

Dagen etterpå ga president Vladimir Putin ordre om at russiske militære styrker skulle invadere Ukraina. Krigen var i gang.

– Jeg rakk flyet hjem til London om morgenen. To timer seinere gikk det ikke lenger fly fra St. Petersburg til Vest-Europa.

INTERNASJONALT: Grebensjtsjikov var forgrunnsfigur i gruppa Akvarium. I dag leder han bandet BG+. Den består av både russiske og britiske musikere.

Grebensjtsjikov var forgrunnsfigur i gruppa Akvarium. I dag leder han bandet BG+. Den består av både russiske og britiske musikere.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

En glede å komme til Kirkenes

Samfunnshuset i Kirkenes, lørdag 25. februar: Jevgenij Goman fra arrangøren «Pikene på Broen» introduserer Grebensjtsjikov for full sal. Denne gangen sammenlignes den russiske musikeren med Bob Dylan.

– Du har stått på scener i Ny York, Paris, London og andre store byer. Hvorfor velger du å komme til Kirkenes?

Det en glede for oss å spille når vi blir invitert, sier Grebensjtsjikov.

Mange i salen kjenner musikken hans fra før. Det bor mellom 300 og 400 mennesker med russisk og ukrainsk bakgrunn i Sør-Varanger kommune. Det er omtrent fire prosent av befolkninga.

GRUNNLEGGER: Boris Gremensjtsjikov regnes som en av pionerene i russisk rock. Han sammenlignes med artister som David Bowie, Marc Bolan, King Crimson og Bob Dylan.

Boris Grebensjtsjikov regnes som en av pionerene i russisk rock. Han sammenlignes med artister som David Bowie, Marc Bolan, King Crimson og Bob Dylan.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

Skrivesperre etter krigsutbruddet

Mange i salen kan tekstene utenat. Russere flest kjenner til BGs faste band, Akvarium. Dagens band heter BG+. Noen av musikerne er med fra tida med Akvarium, andre er nye.

Det er ingen nye sanger i det som framføres på scenen. Noen timer før har han forklart hvorfor i et intervju med NRK.

– Har du skrevet nye låter etter 24. februar i fjor?

Grebensjtsjikov sukker.

Nesten ikke, men jeg håper jeg får det til igjen.

Han nøler.

– Jeg har vært taus i ett år.

– Hvorfor er det vanskelig for deg?

– Jeg vet ikke.

(Pause)

– Men jeg ønsker at jeg visste det.

FULLT HUS: Mange i publikum kunne BGs sanger utenat under konserten i Kirkenes.

FULLT HUS: Mange i publikum kunne BGs sanger utenat under konserten i Kirkenes.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

Verre enn i Sovjetunionen

– I Russland finnes det lister med artister som ikke får opptre offentlig. Står du der?

– Jeg var på slike lister på 1970- og 80-tallet. Det er ikke noe nytt, sier Grebensjtsjikov og ler.

– Jeg har alltid vært oppført der.

Russiske myndigheter har erklært at journalister, kulturarbeidere, forskere og andre som får penger fra utlandet, må registrere seg som utenlandske agenter.

– Foreløpig har de ikke registrert meg som utenlandsk agent, fastslår Grebensjtsjikov.

– Etter 50 år med rock’n roll, hvordan ser du situasjonen i Russland i dag sammenligna med Sovjetunionen?

– I dag er det verre. De som har talent og kraft har forlatt Russland. Noen av vennene mine har blitt igjen, men de kan ikke gjøre noe. De kan ikke holde konserter eller spille inn plater. De sitter i bordenden for seg sjøl, sier han og legger til:

– I tillegg blir folk myrdet. Tidligere blei man sendt på galehus, men der er det fullt.

Munnen former seg i et smil, men øynene er alvorlige.

– Derfor slår man i hjel dem som ikke lar seg føye.

OGSÅ I UKRAINA: – Russerne liker oss, men det virker som ukrainerne har varmere og mer hjertelig forhold til musikken vår, sier Boris Grebensjtsjikov.

OGSÅ I UKRAINA: – Russerne liker oss, men det virker som ukrainerne har varmere og mer hjertelig forhold til musikken vår, sier Boris Grebensjtsjikov.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

Populær i Ukraina

BG og Akvarium har mange tilhengere i Ukraina. Han antar at ukrainerne har et sterkere forhold til denne musikken enn russerne.

– Russerne liker oss, men det virker som ukrainerne har varmere og mer hjertelig forhold til musikken vår.

– Hvorfor?

– Fordi vi forteller sannheta.

Grebensjtsjikov kommenterer ikke krigen direkte. Han er mer opptatt av det som ikke lar seg endre.

– Om det er krig eller ikke, vil det være soloppgang og solnedgang, barn blir født, mennesker elsker hverandre, elsker barna sine og foreldrene sine.

Han trekker på skuldrene.

– Og trærne vokser.

Sjøl om han ikke kommenterer krigen i reine ordelag, har han markert seg. Blant anna med å gjennomføre en stor veldedighetskonsert i Haag i fjor sommer – til inntekt for ukrainske sykehus.