Én av fire ungdommer er ensomme

En undersøkelse blant ungdom i Harstad viser at mange sliter med ensomhet og depresjon. Ungdomsrådet i Harstad mener å ha løsningen.

Deprimert

Ensomhet og depresjon rammer flere av de spurte i Ungdata-undersøkelsen i Harstad.

Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

– Det er ikke sjokkerende. Det har vært mye snakk om slike utfordringer lenge, sier Ingvild Østby, nestleder i ungdomsrådet i Harstad.

Ungdata har gjennomført en undersøkelse blant 700 ungdommer i Harstad. Undersøkelsen tar for seg ungdommenes forhold til venner og familie, tilbudet de har i lokalsamfunnet, deres forhold til utdanning, fritidssysler og ungdommens helse og trivsel.

Ingvild Østby

Leder i ungdomsrådet i Harstad, Ingvild Østby, er ikke overrasket.

Foto: Privat

I undersøkelsen svarer én av fire at de er plaget med ensomhet, og 15 prosent av de spurte svarer at de har vært mye plaget med en eller flere former for depresjon.

– Vi lever i en kultur hvor det er viktig at man passer inn. Det fører til at det blir mye press på folk fra mange hold. Vi ungdom har også lagt et type press på oss selv om at vi må gjøre alt feilfritt, sier Østby.

Hun mener det bør bli enklere å prate om psykiske helseproblemer. Derfor ønsker ungdomsrådet å få flere helsesøstre inn i skolen.

– Vi ønsker et bedre helsepedagogtilbud. Flere helsesøstre og mer synlige helsesøstre kan gjøre det enklere å prate om problemene. Det bør være enkelt å gå til helsesøstrene hvis du trenger noen å prate med.

Leder for Helse- og omsorgsutvalget i Harstad kommune, Kjetil Bjørklund, forteller at de skal ha et møte med Kultur- og oppvekstutvalget i kommunen på onsdag i neste uke for å se nærmere på undersøkelsen fra Ungdata.