Hopp til innhold

Hvis strømmen går

Kraftleverandørene i nord har økt beredskapen før stormen.

Reparasjon av linjenettet
Foto: Repvåg Kraftlag AL

Flere av kraftleverandørene i nord har økt beredskapen før stormen "Ask". Både Repvåg Kraftlag i Nordkapp og Alta kraftlag har økt beredskapen betraktelig.

– Vi har satt opp 20 personer i ekstra beredskap for stormen. Vi sender ekstra mannskap til Øksfjord, og har en viktig transformatorstasjon i Øksfjordbotn, som vi har sendt folk til. Stasjonen er vanligvis ikke bemannet, men er viktig for forsyning fra Langfjorden og vestover, forteller Per Erik Ramstad, administrerende direktør i Alta kraftlag.

Hos Repvåg Kraftlag i Honningsvåg har man satt opp 17 montører på vakt, mot normalt 4.

– Alle som går i montørvakt eller overordna vakt, er satt i beredskap. Det har vi gjort etter anmodning fra kriseberedskapsorganisasjonen (KBO) i Finnmark. Men vi har også hatt henvendelse fra Statnett, forteller Oddbjørn Samuelsen, administrerende direktør i Repvåg Kraftlag.

Ikke i Hammerfest

I Hammerfest derimot, har man valgt å ikke sette inn ekstra beredskap før stormen.

– Vi har ikke lagt opp til spesiell beredskap i forbindelse med stormen. Vi har folk på de stedene det bor folk. De ringer til vakttelefonen og vi rykker ut med vår vanlige beredskap, forklarer Trond Mortensen, overordna vakt i Hammerfest Energi.


Frykter ising

Det kraftlagene frykter mest, er ising på linjene.

– Når linjene blir dekket av mye is og det blir sterk vind, er det ekstra belastning. Da kan linjene fort ryke, eller stolpene knekke, sier Per Erik Ramstad i Alta.

Noen av meldingene tyder på at det kan komme mye nedbør som sludd. Da kan det bli ising, kraftleverandørenes største skrekk. Det frykter også direktør Odddbjørn Samuelsen i Repvåg Kraftlag i Nordkapp.

– Vi har også en redsel for nedising av linjer. Det ser skummelt ut nå, sier Oddbjørn Samuelsen.

– Men den aller største utfordringen vår er stengte veier, og det at man ikke kan komme seg ut for å reparere linjene, forklarer Samuelsen.


Gjennomgått værmeldingene

De som jobber med beredskapen hos Alta kraftlag, har hatt en grundig gjennomgang av værmeldinga og prognosene.

– Alle er klar over at hvis det skjer store ting, må de trø til. Sånn er det å jobbe i elverksbransjen. Det aller verste som kan skje, er at sentralnettet går, sier Per Erik Ramstad til slutt.

Og skulle det bli store problemer med strømmen, har i hvert fall e-verkene i Finnmark en avtale om å hjelpe hverandre med levering.