Hopp til innhold

Ei sild til begjær

Billig, næringsrik og smakfull kost. Det er silda det. Her får du oppskrifter og gode råd om hvordan du best kan lage pålegg av denne fisken.

Sildemat
Foto: NRK

I riktig gamle dager berga silda (Clupea harengus) og poteten det norske folk fra sultedøden.

Men i dag er mussa, bøkling, bladsild, lubbesild eller matjessild fremmedord for store deler av befolkningen. For ungdommen blir dette nesten litt gresk.

– Det er synd og skam det, mener kokk og forfatter av en rekke lærebøker om mat, Nils Harald Moe.

– Dette er en undervurdert matvare som vi må få på bordet igjen. Ernæringsmessig får vi alle de stoffene vi er ute etter, proteiner, omega 3 og omega 6 også videre. Den har i seg alt som er sunt for kroppen også er det billig mat, sier Nils Harald Moe.

I fjor eksporterte vi sild for 3,7 milliarder kroner. De største markedene for fryst, hel sild er Russland, Nigeria og Ukraina.

– Vi spiser i gjennomsnitt en kilo hel sild i året. Til sammenligning så spiser vi ni kilo torsk, viser tall fra Eksportutvalget for fisk.

Så med et vers av Hartvig Kirans dikt og en oppskrift på appelsinsild sier vi lykke til og god appetitt.

«Ei sild, og ei til, stemnde inn mot land ein hustren vinterdag, fann så ut dei skulle symja dit i lag, ei sild og ei til.»

Appelsinsild:

4 kryddersildfileter
2 dl eplecidereddik 7%
4 dl vann
3 1/2 dl sukker

2 stk appelsiner
1 lime
3 ss mandler

SAUS

1 dl rømme
1 dl majones
Revet skall av en sitron
3 ss appelsinjuice
1 ss limejuice

Pynt

Sitronmelisse

Slik gjør du:

Kok opp vann og sukker og avkjøl, tilsett så eddik. Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer om nødvendig.

Legg sildefiletene i eddiklaken, la de ligge natten over i kjøleskapet.

Tørk sildefiletene og skjær dem i biter. Rist mandlene lett på tørr panne. Legg sild, appelsinbiter og mandler lagvis i en krukke.

Bland ingrediensen til sausen og smak den godt til med appelsin og litt limejuice. Hell sausen over silda.

Appelsinsilda bør stå kjølig og trekke ett døgn før servering.