Dyrere jakt for jegere utenfra

Jegere sørfra må betale mer for å jakta ryper i Finnmark. I tillegg vurderer Finnmarkseiendommen å innføre rypekvoter.

rypejakt
Foto: Erik Veigård / Scanpix

Aldri har det vært så mange rypejegere i Finnmark som i fjor høst. Totalt var 8510 jegere i aksjon. Av disse var flertallet jegere fra andre steder enn Finnmark. Nå vil Finnmarkseiendommen ta mer betalt fra disse jegerne. I tillegg vil det komme andre reguleringer.

– I år var det alt for mange jegere, spesielt i enkelte områder. Vi må diskutere kvoter for hvor mange jegere det kan være og hvor mange ryper de kan skyte. Vi må se om bestanden tåler denne beskatningen, sier styreleder Erling Fløtten.

Varsler prisøkning

Som det eneste mediet tilstede på Finnmarkseiendommens første åpne styremøte kan NRK gjengi hva styremedlemmene diskuterte. I saka om reguleringer i rypejakta er styret svært positiv til å øke prisene for jegere utenfra Finnmark.

Det mest kjøpte jaktkortet for disse er ukeskortet for hele fylket, som denne jaktsesongen koster 360 kroner. Hvor mye den vil øke til, har styret ennå ikke tatt stilling til. Fylkets jegere slipper derimot enorme prisstigninger:

– Og det har vi gitt signaler allerede i dag om at det kommer en prisøkning for jegere utenfra Finnmark. Men vi ønsker fortsatt å ha filosfien at det ikke skal være noen prisøkning for finnmarkingene, sier Fløtten.

Ut på høring

Og Fløtten lover at alle skal få komme med innspill fordi reguleringene skal ut på høring i løpet av våren:

– Vi regner med at de kommer nå i løpet av våren, men om de får fulle konsekvenser for årets jakt gjenstår å se, sier han.