Hopp til innhold

Dødsdop omsettes i hele landet

Etterforskningslederen i Troms politidistrikt er ikke i tvil. Dødsdopet som har tatt livet av tre unge menn i Tromsø er å finne over hele landet.

Tabletter beslaglagt av politiet.

Tabletter beslaglagt av politiet.

Foto: Politiet

– Vi er kjent med at denne type tabletter er å finne på markedet i mange byer i Norge, og jeg vil tro du finner dem i stort sett alle politidistrikt, sier etterforskningsleder Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt.

Pilla det er snakk om heter Ksalol. Tidligere i uka ble det kjent at tre menn i 20-åra har dødd av overdose i Tromsø etter inntak av Ksalol.

Tirsdag ble fem personer i Harstad pågrepet og 1700 piller beslaglagt. Én av de pågrepne er fremstilt for varetektsfengsling.

– Vedkommende som er fengsla har et langt synderegister, og begrunnelsen var gjentagelsesfare, sier Morten Hole i Harstad politidistrikt.

Morten Hole ved Harstad politidistrikt.

Morten Hole

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Også gjort beslag i Nordland

Det er også gjort beslag av Ksalol i Salten, Lofoten og Vesterålen.

– Tablettene er livsfarlige. Vi har grunn til å tro at dette dopet er spredt rundt om i Nordland og vil advare på det sterkeste mot å innta det, sier Finn Erik Rødsand i Nordland politidistrikt.

Etterforskningsleder Ynge Myrvoll sier de også er kjent med at det er i omsetning i Trondheim.

– Det vi frykter med disse tablettene er at de inneholder noen veldig potente stoffer som i kombinasjon med alkohol og andre preprater er dødelig.

Kan være dødelig alene

Politiet jobber nå med å analysere tablettene for å vite nøyaktig hva de inneholder. Hvis det viser seg at det er piratpiller som inneholder fentanyl, vil det gjøre saken enda mer alvorlig.

– Da vil de pillene alene være dødelig, sier Myrvoll.

Etterforskningsleder Ynge Myrvoll i Troms politidistrikt.
Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Politiet kan ikke med sikkerhet si hvor pillene kommer fra. De vet imidlertid at det prepareres i Øst-Europa og smugles illegalt inn i landet. Det jobbes nå med å spore opp piller og de som selger dem.

– Det omsettes nok i en del av de vanlige kanalene som det omsettes narkotika i. I tillegg vet vi at det er utbredt i sosiale plattformer som blant anna Snapchat, sier Myrvoll.

Han er ikke i tvil om at de vil gjøre flere pågripelser.

– Vi følger opp tips og gjør det vi kan for å få kontroll på partiene som finnes der ute. Vi er veldig på nå og samarbeider med flere politidistrikt for å prøve å se sammenhengene i distribusjonsleddet, sier Myrvoll.

Venninne av avdød advarer

NRK har snakket med ei venninne av en av dem som døde av overdose i Tromsø etter å ha tatt Ksalol. Hun har sjøl kjøpt pillene, og sier de så ut som om de kunne vært kjøpt på et apotek.

– Jeg vil advare folk mot å ikke kjøpe utenlandsk dop. Man vet ikke hva som er i dem. Plutselig er det fentanyl – så har du mista din beste venn, sier kvinna.

Hun advarer videre folk mot å leke seg med et dop man ikke vet hva er.

Kristian Aagaard er frivillig i gatemagasinet «Virkelig» i Tromsø.

Han kjenner byens tunge miljøer svært godt. De tre overdosedødsfallene har ramma helt annerledes.

– Dette er unge mennesker som ikke er i rusmiljøet og tror tabletter er trygt. De har gått under radaren, sier Aagaard.

Virkelig

Frivillig i gatemagasinet Virkelig, Kristian Aagaard.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Han mener nøkkelen til å unngå flere overdosedødsfall med Ksalol er å gi mer informasjon.

– Ærlig informasjon, oppriktig informasjon og bilder det kan gjenkjennes på. Folk klarer å skjønne at dette er skummelt, sier han.

Avhengige av tips

– Det er alltid veldig trist og meningsløst når sånt rammer unge mennesker.

Det sier kommuneoverlegen i Tromsø, Kathrine Kristoffersen.

– Det gjelder å prate med sine ungdommer om den faren som kan være relatert til bruken av rus. Da spesielt blandingsmisbruk og illegale legemidler, sier hun.

Kristoffersen

Kathrine Kristoffersen, kommuneoverlege i Tromsø.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Etterforskningsleder Yngve Myrvoll opplever at de har nådd ut til et stort publikum ved å legge ut advarsel om pillene på politiets nettpatrulje. De har fått mange tilbakemeldinger og tips som de tar på alvor.

– Vi er helt avhengige av tips fra publikum også, sier Myrvoll.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark