Hopp til innhold

Dødelige alger påvist ved Kvaløya

Død laks har blitt rapportert ved fire oppdrettsanlegg utenfor Tromsø. Prøver har påvist den farlige algen chrysochromulina, men ifølge Fiskeridirektoratet har situasjonen nå normalisert seg.

Rind

Fiskeridirektoratets båt Rind ved kai i Tromsø. Båten har laboratorium ombord, og skal analysere vannprøver fra oppdrettsanleggene ved Kvaløya.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det er ikke meldt om ytterligere dødelighet av laks ved Kvaløya idag. Vi kan ikke utelukke at laksedøden er naturlig. Men algen er uforutsigbar, vi vet ikke hvordan neste dag blir, derfor følger vi situasjonen nøye, sier regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Hilde Hamnes.

Fire oppdrettsanlegg på yttersiden av Kvaløya har det siste døgnet registrert død fisk i anleggene. Det meldes også om endret adferd hos fisken, skriver Fiskeridirektoratet i en oppdatering onsdag formiddag.

– Prøver tatt tirsdag viser tilstedeværelse av chrysochromulina-algen, men også av andre typer alger, sier kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet, Anette Aase.

Chrysochromulina-algen har de siste ukene tatt livet av syv millioner oppdrettslaks i Troms og Nordland.

Ifølge Aase er det så langt observert noen hundre døde fisk.

– Situasjonen er ikke veldig alvorlig, sammenliknet hvordan den kunne ha vært. Det kan utvikle seg til noe verre, men det kan også hende at det ikke skjer noe, sier Aase.

Jobber med å få full oversikt

Terje Harder Hansen

Terje Harder Hansen driver Sjurelv Fiskeoppdrett på Kvaløya. Her fotografert i november 2018.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

De fire anleggene som ifølge Fiskeridirektoratet har opplevd død laks, eies av Lerøy Aurora og Sjurelv Fiskeoppdrett. Natt til onsdag kom Fiskeridirektoratets båt Rind til Tromsø, hvor den skal gjøre analyser av vannet ved anleggene.

– Akkurat nå er jeg i ferd med å levere vannprøver til Fiskeridirektoratet, sier Terje Harder Hansen, som eier Sjurelv Fiskeoppdrett onsdag morgen.

Han avviser imidlertid at selskapets anlegg er rammet av de dødelige algene.

– Det ser greit ut her, sier Hansen før han går i møte med Fiskeridirektoratet.

Lerøy Aurora har ikke ville stille til intervju med NRK, men skriver i en sms onsdag ettermiddag at situasjonen er god og normal med henhold til dødelighet og adferd.

Også ved Sjurelv Fiskeoppdrett skal situasjonen ha stabilisert seg onsdag ettermiddag. Det samme bekrefter Fiskeridirektoratet.

Diskuterer tiltak med de berørte

Bransjeorganisasjonen Sjømat Norge hadde tirsdag møter med de ni oppdrettsselskapene i Troms og Nordland som de siste ukene har blitt rammet av alger.

Ifølge administrerende direktør Geir Ove Ystmark er oppdretterne mentalt forberedt på at algeproblemene kan vedvare enda ei stund.

– Derfor er det fornuftig at Fiskeridirektoratet opprettholder beredskapen, slik at vi raskt får tatt vannprøver og analysert de fortløpende. Samtidig er det viktig at myndighetene viser fleksibilitet, hvis det blir behov for flytting, eller fremskynding av slakting, sier Ystmark.