Hopp til innhold

Det høres kanskje rart ut – men skisesongen er endelig i gang!

– Vi er et par folk som ikke er helt rett skrudd sammen i topplokket, sier Espen Nordahl. Før helga gikk han over 700 høydemeter for å finne snø i fjellet.

Endelig skisesong

Svein Mortensen i fint driv nedover Store Kjostinden i Troms.

Foto: Espen Nordahl

De fleste i Nord-Norge har lagt om til vinterdekk på bilen. Men hos de fleste står skiene fortsatt i boden. For selv om det bare er et hvitt dryss på toppen av de høyeste fjellene, er ligger ikke snøen tykt nok for å kjøre på ski. Eller?

– Det er faktisk sjeldent gode forhold, sier Espen Nordahl, leder for Nasjonalt kompetansesenter for snøskred.

Skisesongen i gang

Espen Nordahls bilde fra Store Kjostinden viser at snøen ikke ligger tykt i høyden, men på breen er det fullt mulig å kjøre ski.

Foto: Espen Nordahl

Nesten 30 centimeter nysnø

Før helgen var han oppe på Store Kjostinden (1.488 meter over havet) sammen med Svein Mortensen. Etter å ha forsert over 700 høydemeter kom de endelig frem til det de jaktet på.

– Det var relativt bratt og løst i fjellet, men til slutt kom vi opp på den lille isbreen, og der var det 10–15 centimeter løssnø helt nederst og nesten 30 centimeter helt øverst. Breen hadde ikke smeltet så mye i sommer, så det var nydelige forhold, sier Nordahl.

Så med drøye 700 snødekte høydemeter å boltre seg på erklærer skredeksperten skisesongen 2017/2018 for åpnet.

Skisesongen i gang

Tørr uke

– Det er helt fantastisk. Det er flere av oss som ikke er helt riktig skrudd sammen i topplokket, som går og lengter etter snøen sommeren gjennom. Og når vi først får stått på ski igjen opplever vi en intens glede. Det er nesten som å bli et barn igjen, sier Nordahl.

Og han er ikke den eneste som har funnet veien til snøen allerede.

– Jeg så blant annet at det var skispor på noen av fjellene rundt Ullsfjorden. Hvis du leiter så finner du, sier han.

Det bekrefter statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

– I høyden har det kommet en del tørr snø. Selv om det ikke vil komme så mye nedbør i Nord-Norge den kommende uken, vil snøen som allerede er i høyden nok bli liggende, sier Nordhagen.

Ragnhild Nordhagen

Vi må nok vente enda litt til på de store snømengdene i Nord-Norge, men litt snø i høyden får vi nok i løpet av uken, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Onsdag ser det ut til å komme litt nedbør i Nordland. I Troms og Finnmark ser det ut til at nedbøren ikke kommer før til helgen.

– I høyden vil den nedbøren mest sannsynlig komme som sludd eller snø, sier Nordhagen

Er varsom

Men å kjøre ski såpass tidlig er ikke uten risiko.

– Der selvfølgelig en fare for å treffe på steiner som ligger skjult under den ferske snøen. Vi vurderer hele tiden de risikoene, i tillegg til faren for snøskred, men der vi kjørte nå var det en såpass solid såle med gammel snø på isbreen at vi vurderte det som trygt, sier Nordahl.

Skisesongen 2017/2018

Svein Mortensen og Espen Nordalh måtte forsere noen hundre høydemeter til fots før de kunne spenne på seg skiene.

Foto: Espen Nordahl

Mulig snøvær i Nord- og Sør-Norge

Statsmetorolog, Bjart Eriksen forteller at det også til helgen er ventet snø i enkelte deler av landet, men han understreker at prognosene er mer usikre enn de pleier å være.

– Det er foreløpig ventet snø i Nord-Norge. I tillegg kan det komme snø i de nordlige fjelltraktene i Sør-Norge, altså i områdene rundt Trollheimen, Rondane og Jotunheimen.

Eriksen sier det er for tidlig å si noe om snømengden.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark