Hopp til innhold

Derfor måtte han gå

Arroganse og maktkamp presset Bjørge Stensbøl ut av Tromsø 2018, mener kommentatorer.

Tromsø 2018-direktør Bjørge Stensbøl
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

I dag trakk Bjørge Stensbøl seg som daglig leder i Tromsø 2018. Og det var en svært presset leder som trakk seg, mener flere kommentatorer som har fulgt OL-organisasjonen tett.

- Han har ikke klart å rydde opp i maktkampen som har ridd OL-organisasjonen som en mare, og han hadde ikke lenger tillit hos styreleder Petter Jansen. Da måtte det gå fullstendig galt, sier NRK Troms og Finnmarks kommentator Lars Egil Mogård.

Får etterlønn

Mogård tror ikke Stensbøl ville overlevd kveldens styremøte i Tromsø 2018, dersom han ikke hadde valgt å trekke seg selv.

- Stensbøl sa opp og får en million i etterlønn. Hadde han ventet med oppsigelsen, hadde han kanskje fått sparken på styremøtet på Gardermoen, sier Mogård.

- Rå maktkamp

Sjefredaktør Hans Kristian Amundsen i lokalavisen Nordlys mener Stensbøls avgang er et uttrykk for en rå maktkamp rundt Tromsøs kandidatur.

- Bjørge Stensbøl går ikke frivillig. Han er presset ut av krefter som vil ha en omkamp om Tromsøs kandidatur. Jeg tror ikke disse kreftene vil vinne fram, sier Amundsen til NTB.

OL-organisasjonen har opplevd mye støy den siste tiden. Uroen toppet seg i forbindelse med en NRK-dokumentar om søkerprosessen i mars i år.

Den fikk en ny omdreining for en drøy uke siden, da det ble kjent at organisasjonen hadde fortsatt å benytte seg av tjenester fra PR-rådgiver Rune Brynhildsen, selv etter at han ble dømt forinnsidehandel i oktober i fjor.

Omstridt lederstil

Lars Egil Mogård mener det var flere forhold som til slutt felte Stensbøl.

- Jeg vil nevne tre forhold Det ene er lederstilen og den arrogansen han fremsto med i NRK-dokumentaren. Den arrogansen var vært uspiselig for mange både her nord og ikke minst blant de som har jobbet for å få OL til Tromsø.

- Han har også vært uryddig i ledelsen av Tromsø 2018. I det siste har det kommet frem at han brukte denne straffedømte pr-rådgiveren og nære vennen stikk i strid med det styret ønsket. Dette er ødeleggende for tilliten. Han har heller ikke hatt kraft til å fronte motstanden som er mot prosjektet, sier Mogård.

Dette er saken:

  • Tromsø 2018 skal forberede den internasjonale søknaden om vinter-OL i 2018.
  • Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) avgjør i 2011 om Tromsø blir OL-by i 2018. Tromsøs antatt hardeste konkurrent er Munchen.
  • Regjeringen avgjør høsten 2008 om Tromsø 2018 får statsgaranti for et beløp som har svingt mellom 15 og 25 milliarder kroner.
  • I mars skapte NRKs OL-dokumentar Spillet om OL, om prosessen som førte til at idretten valgte Tromsø som norsk søkerby til OL, mye negativ oppmerksomhet rundt Tromsø 2018 og Bjørge Stensbøls bruk av bekjentskaper.
  • Det ble ytterligere støy rundt Stensbøl etter at han videresendte en SMS fra det som skal ha vært utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til en sportsjournalist i VG. I meldingen ble det antydet støtte til Tromsø 2018 før regjeringen tonet flagg i saken. Stensbøl uttalte etterpå at han ikke husket tekstmeldingen, mens Støre nektet for å ha sendt den.
  • I slutten av april ble det ny uro rundt Tromsø 2018 etter at det ble kjent at organisasjonen fortsatte å benytte tjenesterfra PR-rådgiver Rune Brynhildsen også etter at han ble dømt for innsidehandel.