Denne klubben har 250.000 medlemmer – men sa nei til Elvis

Du har ikke vært skikkelig turist i Hammerfest før du har tegna medlemskap i Isbjørnklubben. Tyske Jürgen Schröter ble i dag medlem nummer 250.000 i klubben som avslo et ønske om å innlemme Elvis Presley i medlemsmassen.

Isbjørnklubbens medlem nr 250.000

Daglig leder i Hammerfest turist, Knut-Arne Iversen (t.h.) med Isbjørnklubbens medlem nr. 250.000, Jürgen Schröter og kona.

Foto: Allan Klo / NRK

– Jeg tror Isbjørnklubben er viktig for turistene, og samtidig bidrar den til at vi får vist og fortalt om Hammerfest sin lange arktiske historie, forteller daglig leder i Hammerfest turist, Knut-Arne Iversen.

Da turistene fra et av sesongens første turistskip entret Isbjørnklubbens lokaler, så tegnet 79 år gamle Jürgen Schröter fra Leverkusen i Tyskland Isbjørnklubbens medlemskap nummer 250.000.

– Dette var overraskende, sier han.

Se video:

Created by InfoDispatcher

– Framsynte forretningsmenn

I 1963 fikk kjøpmennene Trygve Nissen og Gunnar Hagen ideen om å starte en klubb for å hedre Hammerfests ishavshistorie. Dermed ble Isbjørnklubben stiftet.

– Det er artig at det som framsynte forretningsmenn satte i gang for over 50 år siden fortsatt er livskraftig, mener Knut-Arne Iversen.

Grunnleggernes etterkommere, Totto Hagen og Grethe Nissen var begge til stede da medlem nummer 250.000 ble markert i dag.

– Det var nok en glødende interesse for ishavshistoria som lå bak dette, sier Grethe Nissen.

Betingelsene for medlemskap er personlig oppmøte. Det er uomtvistelig, noe en manager for Elvis Presley smertelig fikk erfare da han i sin tid på vegne av rockekongen ba om medlemskap – og fikk kontakt avslag.

Protokoll fra Isbjørnklubben

Protokollen viser med all tydelighet at selv ikke Elvis fikk være medlem. Man må nemlig møte personlig opp, og det gjorde ikke rockekongen.

Foto: Allan Klo / NRK

Men den tidligere forbundskansleren Willy Brandt står som medlem nummer 9009, etter et besøk i byen i 1968.

– Gjort byen kjent

Ordfører Alf E. Jakobsen var også med på feiringen, og utdelte et synlig bevis på medlemskapet.

Han mener Isbjørnkubben virkelig har bidratt til å gjøre Hammerfest kjent over store deler av verden.

– Sånn sett har den vært utrolig viktig for byen, sier han.

Du har kanskje hørt om Biff ala Lindstrøm?
Han som sto bak biffen er kanskje ikke like kjent. Men det vil Hammerfest turist gjøre noe med. 
Adolf Henrik Lindstrøm fra Hammerfest var nordmannen som var med på flest polarekspedisjoner. Og nå skal turistene i hjembyen hans få sin egen ekspedisjon.

Polarhistoria til Hammerfest omfatter også Roald Amundsens kokk, Adolf Lindstrøm. Han er gjenstand for et eget turistopplegg i byen på 71 grader nord.