Denne båten tilhørte «James Bond»

Rolf Tøllefsen (62) fra Lyngen brukte titusener av kroner for å ta vare på båten etter sin filleonkel Patrick Dalzel-Job – briten som regnes som virkelighetens James Bond.

Bond-båt

MANNEN MED DEN GYLDNE BÅT: På Lyngenfjorden tar gjerne Rolf Tøllefsen turen med båten som tilhørte virkelighetens James Bond.

Foto: Martin Lyngdal

– Den er kanskje liten, men den har vært med på mye, slår Tøllefsen fast.

Et stolt blikk sendes mot en ni fots lettbåt i eik, «pitch pine» og mahogni. Båten er klinkbygget med kobbersøm, og hadde opprinnelig en liten motor.

To år og ti tusenvis av kroner har det kostet å restaurere båten til hans filleonkel, britiske Patrick Dalzel-Job – mannen som regnes for å være forfatteren Ian Flemings inspirasjon til James Bond.

(Artikkelen fortsetter under radioreportasjen)

Seilte i Norge

Før andre verdenskrig seilte Patrick Dalzel-Job norskekysten til finske Petsamo med den 38 fot store seilskonnerten «Mary Fortune». Her gjør han observasjoner for den britiske marinen. Lettbåten bruker han til mindre turer.

I Tromsø møter han Bjørg Bangsund–Rolfs tante. Søt musikk oppstår, og hun blir med vestover etter krigens slutt.

Under krigen blir «Mary Fortune» beslaglagt av tyskerne. Senere blir den funnet i dårlig stand i Bodø.

Patrick gir bort lettbåten til Bjørgs familie. De tar den med til Senja. Der blir den oppbevart, og Rolf ser den mange ganger i løpet av oppveksten.

En dag bestemmer han seg for at han vil gjøre båten sjødyktig igjen. Et møysommelig arbeid starter.

– Noe av utstyret måtte jeg utenlands for å få tak i. Jeg har også konsultert med fagmiljøer i Skottland. Og det har vært dyrt. Bare seilet kostet 16.000 kroner. Men en ekte skotsk dinghy må ha det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reddet 4500 fra bombedøden

Den ekte Bond-piken

Patrick og kona Bjørg fotografert etter krigen.

Patrick Dalzel-Job var marineoffiser og kommandosoldat i Royal Navy under krigen. Han kunne stå på ski baklengs, hoppe i fallskjerm, dykke og navigere alt fra fartøyer til miniubåter.

Han behersket flere språk, og var en høyt betrodd ansatt i det britiske forsvaret. Under krigen jobbet han bak fiendens linjer både i Norge og på kontinentet.

I 1940 gjør Patrick Dalzel-Job seg spesielt merket når han alene trosser ordre og organiserer en fiskeskøyte-konvoi til å frakte 4500 narvikværinger ut av byen. Tyskerne er jaget ut av byen, og han frykter blodhevn.

To døgn etter at operasjonen er over, bomber tyskerne byen til ruiner. Kong Haakon utnevnte ham til Ridder av St. Olavs Orden for sin innsats–en heder som berger ham fra å bli stilt for krigsrett.

Sjefen hans heter Ian Flemming og skulle senere bli skaperen av James Bond.

Selv forholdt ikke Patrick Dalzel-Job seg til spekulasjoner om at han var Ian Flemings inspirasjonskilde. I stedet fremhevet han ulikhetene sine med Agent 007. Ikke drakk han, og det fantes bare en Bond-pike i hans liv – Bjørg fra Tromsø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En Bond-båt i bruk

Skotsk dinghy

Lettbåten til Patrick Dalzel-Job hadde både motor og seil.

Foto: Martin Lyngdal

I 2003 dør Patrick Dalzel-Job, 90 år gammel og nesten 17 år etter at kona Bjørg gikk bort.

Han fikk aldri se båten sin på sjøen igjen.

I dag bruker båteieren «James Bond»-båten til fritidsbruk. Han har også brukt den i regatta.

Selv er ikke han i tvil om at filleonkelen var den ekte James Bond.

– Ser du hva han var med på, er det ikke tvil om at han var på oppdrag som passer James Bond, sier Rolf som også møtte sin berømte filleonkel.

– Han, Bjørg og sønnen deres, Iain, husker jeg kom nordover på sommerferie i en Landrover. Han var en typisk britisk herremann. Han sa kanskje ikke så mye og var en ordensmann.

I dag har han og familien ennå sporadisk kontakt med fetteren, Iain.

– Han var bl.a. i Tromsø for å feire sin 60-årsdag og er en trivelig kar, fortelleren eieren av båten til virkelighetens James Bond.

Patrick Dalzel-Job, som jobbet under James Bond-forfatter Ian Flemming, forteller hvordan han havnet i Norge. I Narvik reddet han livet til 4500 mennesker.

VIDEO: Den ekte James Bond, Patrick Dalzel-Job, ble i 1993 intervjuet av NRK om sitt forhold til Norge.