Hopp til innhold

De må betale for å få jobbe

I tillegg bor de utenlandske arbeiderne i brannfeller. LO-forbund er sjokkert over forholdene.

Utenlandske arbeidere

Mange arbeidere fra Litauen søker jobblykke i Norge. Noen blir møtt med dårlige arbeidsbetingelser.

Foto: Øyvind Martinsen / NRK

De er fra Litauen og har kommet til Norge for å tjene penger som lineegnere på Egnesentralen AS i Båtsfjord i Finnmark.

Men for hver stamp litauerne egner på fiskebedriften, får de 80 kroner mindre enn det nordmenn i samme jobb får.

– Liv og helse står på spill

Til gjengjeld får de utenlandske fiskeriarbeiderne gratis bolig. Men byggene er brannfarlige, og brannvesenet har stengt dem på grunn av alvorlige branntekniske mangler.

– Vi har vedtatt å stenge boligene for beboende. Brannsikkerheten er så mangelfull at liv og helse står på spill. Det er graverende feil, sier teknisk sjef i Båtsfjord kommune, Rune Reisænen til NRK.

Egnesentralen AS har i dag rundt 35 personer fra Litauen i jobb.

Bedriftsleder bekrefter

I tillegg til at arbeiderne får 80 kroner mindre per stamp enn nordmenn i bransjen, krever bedriften 1000 kroner før arbeiderne får begynne å jobbe i bedriften.

NRK har snakket med flere tidligere arbeidere ved Egnesentralen, og de bekrefter at de måtte betale for arbeidsplassen. Men ingen vil stille opp med ansiktet sitt på TV.

– Da vi kom fra Litauen til Båtsfjord betalte vi 1000 kroner for å få jobb. Man sa at det var vanlig at pengene gikk til å ordne med papirer i den nye jobben, sier to tidligere litauiske arbeidere til NRK.

Daglig leder ved Egnesentralen AS vil ikke stille til TV-intervju, men sier til NRK at bedriften tar betalt for de praktiske tingene som må ordnes før de utenlandske arbeiderne kan begynne i jobb. Og når det gjelder de brannfarlige boligene, så sier daglig leder at de ikke hadde råd til å rette opp de branntekniske manglene.

Se TV-reportasje:

Video De må betale for å få jobb

Boligene arbeiderne bodde i ble stengt på grunn av alvorlige branntekniske mangler. Foto: Øyvind Martinsen.

– De utnytter situasjonen

Enkelte av litauerne har fått seg annet arbeid i Båtsfjord, og savner ikke Egnesentralen.

– Når det er veldig vanskelige tider i Litauen, er det noen som utnytter situasjonen - tar penger fra folk. Men uansett vil litauere komme til Norge på grunn av dårlige kår i hjemlandet. Folk trenger jobb, sier Kristina Sakalauskaite til NRK.

LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) reagerer svært sterkt på arbeidsbetingelsene og boforholdene til de utenlandske arbeiderne.

– Minner om Norge på 30-tallet

– Jeg er sjokkert. Jeg trodde jeg hadde sett det meste av elendigheten før, men dette er nesten toppen. Dette minner meg om Norge på 30-tallet. Jeg er skamfull over at slike bedrifter får eksistere, sier forbundssekretær Hans Johan Dahl i NNN til NRK.

– Er det lovlig?

– Det er i hvert fall helt umoralsk, sier han.

– Hvor utbredt er dette?

– Det er nok utbredt, men ikke så utbredt som det her er gitt uttrykk for. Vi tar tak i hvert enkelt tilfelle som våre medlemmer rapporterer om. Vi tar det så opp med bedriften og norske myndigheter. Vi har stort fokus på dette, sier Dahl.

Han opplyser at myndighetene har innkalt LO og NNN til et møte i neste uke der man skal sette søkelyset på denne problematikken.

– Dette er ikke noe vi kan leve med, avslutter forbundssekretæren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se intervju med Hans Johan Dahl.

Video - Minner om Norge på 30-tallet

Hans Johan Dahl i NNN intervjues av NRKs Sveinung Åsali.