Hopp til innhold

Datainnbrudd på UiT: – Svært alvorlig

UiT Norges arktiske universitet har vært utsatt for et datainnbrudd. – Vi ser svært alvorlig på dette, sier direktør Jørgen Fossland.

UiT, Norges arktiske universitet

UiT, Norges arktiske universitet, er ett av flere steder som har vært utsatt for hacking i det siste.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Forholdet er anmeldt til politiet. I tillegg er Datatilsynet og Kunnskapsdepartementet varslet.

Det jobbes med å innhente, undersøke og analysere teknisk informasjon fra universitetets systemer.

Fossland ønsker ikke å kommentere når innbruddet ble oppdaget, og hva slags omfang innbruddet har og hvilke opplysninger uvedkommende kan ha fått tilgang til.

Datainnbrudd

Universitetsdirektør Jørgen Fossland ved UiT, Norges arktiske universitet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Dette er opplysninger vi ikke kan kommentere. Men dette er alvorlig og har høy prioritet hos oss. Vi setter i verk en rekke tiltak. Blant anna har vi bedt alle ansatte om å skifte passord.

Situasjonen er uavklart.

– Krevende trusselbilde

Universitetet samarbeider tett med myndighetene og Uninett for å få en oversikt over hendelsesforløpet og potensielt skadeomfang.

Som følge av innbruddet har UiT iverksatt flere risikoreduserende og skadebegrensende tiltak.

– Norske myndigheter, herunder Stortinget, og flere kunnskapsinstitusjoner har opplevd datainnbrudd det siste året. Trusselbildet er krevende, og i likhet med alle innenfor privat og offentlig sektor, gjennomfører vi løpende risikovurderinger og iverksetter nødvendige tiltak for å styrke IT-sikkerheten, sier Fossland.

Natt til mandag ble Hurtigruten også utsatt for et storstilt dataangrep, tilsynelatende i form av et såkalt løsepengevirus.

– Hele Hurtigrutens globale IT-infrastruktur ser ut til å være påvirket, sa konserndirektør for IT, Ole-Marius Moe-Helgesen mandag.

Stadig vanligere

Avdelingsdirektør Bente Hoff i Nasjonalt cybersikkerhetssenter i NSM bekrefter at dataangrep har blitt et vanligere problem, særlig det siste året. Hun understreker likevel at det ikke er grunn til å tro at dette nødvendigvis dreier seg om koordinerte angrep.

– Vi har så langt ikke indikasjon på at det er noen forbindelser mellom sakene, sier hun til NTB onsdag ettermiddag.

– Men vi ser en trend der dataangrepene blir stadig mer komplekse og at aktørene forbereder seg bedre og bedre, understreker hun, og legger til at dette gjelder både statlige og kriminelle aktører.

Ukjent hvem som står bak

Hvem som sto bak angrepet på UiT er foreløpig ukjent, og det er ikke klart om det kan kobles til statlige eller private aktører.

– Vi vil bistå UiT med analysering og rådgivning og med å få en oversikt over situasjonen, sier Hoff.

Hun legger til at det er positivt rundt økt bevissthet rundt digital sikkerhet.

– Vi opplever økt bevissthet og større grad av åpenhet rundt dataangrep, understreker avdelingsdirektøren.