Damer med dilla på vikingtida

Brikkevev er det store for Harstaddamer som har fått dilla på vikingetida.

Brikkeveving

Sonja Berlin underviser vikingetid-inspirerte Harstad-damer i gammel veveteknikk

Foto: Nils Mehren / NRK

Det ser komplisert ut, men det er det ikke. Det forsikrer den svenske brikkeveveren og kunstneren, Sonja Berlin.

Created by InfoDispatcher

Sonja Berlin er svensk tekstilkunstner og har arbeidet med brikkevev i mange år. Hun har gått fra å veve tradisjonelle bånd til å veve store dekorative tekstiler.

Ellen Eliseussen er en av flere kvinner i Harstad som bruker helga til å lære seg vevkunsten. Hun sliter med å få det til, og det med kun fire brikker, for alt som er nytt er komplisert. Det gjelder å få kortene med hull til å spille på lag sammen med de forskjellig fargede ulltrådene. Til sammen kan det bli de vakreste mønstre dersom hun får det til. Sonja Berlin er rakst frampå for å vise.

Eliseussen er en av dem som er ivrig interessert i Vikingetida.

Brikkevev

Brikkevev

Foto: Nils Mehren / NRK

Gått sport i det

Trondenes historiske senter legger vekt på å formidle den rike historien over tusen år tilbake
Her på Trondenes har det gått sport i lage vikingdrakter. Nå lærer de seg vevteknikken for å lage pyntebånd til draktene. Det passer, fordi vikingene var av de første her i landet som brukte brikkevev. Men allerede rundt år 500 må det har vært i bruk. Det kan arkeologiske funn bevise.

Anne Vikholdt

Anne Vikholdt prøver seg på brikkevev. – Det er viktig å ta vare på den slik at det ikke går i glemmeboka, sier hun.

Foto: Nils Mehren / NRK

Populært over hele verden

Sonja Berlin reiser Norge rundt for å lære bort kunsten. Det har blitt populært også i utlandet. Hun forteller at en kar i Sibir har lært seg å veve telemarksmester på brikkevev. Mange andre steder holdes kunnskapen i hevd.

Anne Vikholdt er også glad for å kunne lære seg teknikken.

– Det er viktig å ta vare på den slik at det ikke går i glemmeboka, sier hun.

Brikkeveving har muligens forekommet i Norden allerede i bronsealderen, men de eldste brikkene, funnet i Danmark, skriver seg fra århundrene før vår tidsregning. I et myrfunn fra Tegle på Jæren, datert til ca. 300-500 e.Kr., ble det funnet en renning til en oppstadvev med brikkevevd begynnelseskant, og i Osebergskipet (834 e.Kr.) en ferdig oppsetning til et brikkevevd bånd med 52 brikker.