Hopp til innhold

Bygger arktisk moské

Vil gjøre den til et landemerke i Tromsø på linje med ishavskatedralen.

Moskeen i Åkebergveien 28B i Oslo
Foto: Sandra Mei Ling Noer / NRK

Det er allerede i dag et stort muslimsk miljø i Tromsø med rundt 1000 troende.

De holder til i lokaler som ikke i utgangspunktet er ment som et gudshus, og har lenge ønsket seg en egen moské i Tromsø. Det vil i så fall bli verdens nordligste.

Planene er å gjøre moskeen til et nytt signalbygg for Tromsø.

I følge initiativtakerne, skal dette ikke bli en moske i tradisjonell stil med tårn og buer. I stedet skal det bli et moderne bygg, som kan bli en attraksjon, både for fastboende og ikke minst tilreisende. det er ikke utenkelig at moskeen etter hvert vil få samme betydning for Tromsø som Ishavskatedralen har i dag.

Milliongave fra saudiaraber

Når det gjelder finansiering, er heller ikke dette noe stort problem. Stiftelsen Alnor Senter har kommet i kontakt med en styrtrik saudiaraber, som har gitt dem tilsagn om minst 20 millioner kroner i sponsorstøtte. Også andre i den muslimske verden har sagt at de vil bidra til å få dette prosjektet gjennomført.

Positiv kommune

Menigheten har vært i kontakt med Tromsø kommune, som også er positiv til planene.

- Vi skal absolutt støtte dette. Det handler både om integrering og om å signalisere at Tromsø by faktsik er en mangfoldig by, sier Eduardo da Silva, som sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet.

Det er allerede kommet så langt at man antyder at bygget kan plasseres ved sjøen på Stakkevollveien. Dette er en god plassering, siden moskeen da kan sees av alle som trafikkerer Tromsøsundet, mener menigheten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark