Hopp til innhold

Blodslitet over for Alf: Løp 19 maraton på 19 dager!

Fullførte El Camino i Spania i ettermiddag.

Jon Geir Iversen og Alf B. Dahl i mål i Santiago

Jon Geir Iversen og Alf B. Dahl endelig i mål i spanske Santiago de Compostela i ettermiddag.

Foto: privat

Det skulle ikke være mulig, men 60 år gamle Alf. B Dahl fra Tromsø har klart det.

På 19 dager har han løpt hele 19 maratondistanser!

Søndag ettermiddag kom han og kameraten Jon Geir Iversen endelig i mål etter å ha løpt den 800 kilometer lange pilegrimsveien El Camino gjennom nord-Spania.

– Det var veldig godt å komme i mål, for dette var langt mer slitsomt enn vi trodde på forhånd. I tillegg til å løpe 800 kilometer har vi også løpt høydemetre tilsvarende Tromsdalstind (1238 moh, journ.amn) opp og ned 10 ganger. Men vi er noen seige stabukker som er godt trent og som har spist og sovet godt underveis, forteller Dahl på telefon fra Spania bare minutter etter målgang.

– Har du tatt trua hele veien?

– Jada, trua har vi hatt. Men motivasjonen etter dag 14 var ikke like god som før vi startet på første etappe, sier Dahl til NRK.

– Et lite eventyr!

Alf B. Dahl og Jon Geir Iversen

Målgang dag 15 for Alf B. Dahl og Jon Geir Iversen.

Foto: Privat

Han fikk ideen for to år siden, da han gikk deler av El Camino til fots med kona. Turen går fra St. Jean Pied du Port i Frankrike ved foten av Pyreneene, til Santiago de Compostela vest i Spania, nesten ute ved kysten mot Atlanterhavet. Nå har han altså løpt hele El Camino – en strekning på 800 kilometer.

– I løpet av turen har vi passert rundt 4000 mennesker, som alle har klappet og jublet for oss. I tillegg har vi sett masse spansk kultur – store katedraler og små kirker, vinranker og kornåkre. Det har rett og slett vært et lite eventyr.

Kameraten Jon Geir Iversen måtte stå over to av etappene på grunn av skade, men har vært med igjen på slutten av El Camino. Selv forteller Dahl om en smertefull høyrefot.

– Jeg har de siste dagene hatt veldig vondt i den høyre ankelen, men ellers er kroppen i fin form.

Nytt maratonløp om ei uke

Alf begynte å løpe i godt voksen alder – da han var 45 år gammel. Nå løper han 10-12 mil i uka og har en rekke maratonløp bak seg. Favorittdistansen er halvmaraton og i mars vant han sin klasse i Berlin halvmaraton, med tiden 1.22,24. Etter planen skal han i august løpe VM i maraton for veteraner i franske Lyon – et mesterskap som bare er blåbær sammenliknet med det Alf. B Dahl har vært gjennom de siste tre ukene.

Men ikke tro at Alf B. Dahl tenker hvile på sine laurbær:

– Nå skal jeg ligge med beina til værs i to dager. Så reiser vi hjem til Tromsø på onsdag. På lørdag er det jo Midnight Sun Maraton, så det er bare å peise på!

El Camino

El Camino går gjennom et pittoresk landskap i nord-Spania.

Foto: privat