Hopp til innhold

Blødde i 7 timer før ambulansen kom

Pensjonist fra Gamvik måtte vente syv timer på luftambulanse. Til sammen gikk det 14 timer før hun fikk nødvendig hjelp.

Ventet i 7 tmier på luftambulanse mens blodet rant

Elise Riise ventet i 7 timer på luftambulanse, mens ingen klarte å stoppe blodet som rant fra nesen hennes.

Foto: Privat

68 år gamle Elise Riise blødde i fjorten timer før hun fikk nødvendig hjelp på sykehuset i Tromsø sist helg.

Pensjonisten går på blodfortynnende medisiner, og fastlegen rekvirerte et ambulansefly for å hente henne i Gamvik.

Først syv timer etter var hun i lufta på vei til Tromsø.

– Det ambulanseflyet landet ikke her i Mehamn før klokken var seks minutter over ni om kvelden, og jeg ankom jo da Tromsø da klokken var halv elleve. Da hadde jeg blødd neseblod i fjorten timer. Du er utslitt da.

Krever unnskyldning

Lørdag klokken 9 våknet Elise Riise med en kraftig blødning fra nesen. Fordi Elise bruker blodfortynnende medisiner klarte hun ikke å stoppe blødningen selv.

Hun tok taxi til helsesenteret i Gamvik. Heller ikke legen klarte å stoppe blødningen.

– Når klokken er to så ringer han AMK'en, og bestiller ambulansefly til meg. Og tilbakemeldingen jeg fikk var at jeg var prioritert. Det går noen timer og legen ringer på nytt og får bekreftet at jeg var prioritert

I mellomtiden fortsatte Elise å blø – i sju timer før ambulanseflyet var på plass. 68-åringen er ikke nådig i sin kritikk. Og krever nå svar fra de ansvarlige.

– Jeg vil gjerne ha en beklagelse og en unnskyldning. Og jeg håper det at dem tar det på alvor.

Kapasitetsproblem

AMK-sentralen i Tromsø sier fredag ettermiddag til NRK at da de først vurderte saken som akutt, oppsto det en mer alvorlig situasjon i Hammerfest.

Denne ble prioritert foran Elise Riise. AMK-sentralen mener derfor at ut fra deres medisinske vurderinger og ressurser, kunne de ikke ha handlet annerledes.

Fylkeslege Karin Straume sier pasienter ikke skal få en dårligere behandling fordi de bor i Finnmark.

– Finnmark er et fylke med store avstander, og befolkningen i Finnmark har krav på like gode helsetjenester som i resten av landet.

Fylkeslegen bekrefter at det fortsatt er kapasitetsproblemer hos luftambulansen, men mener det generelt var værre før.

– Jeg kan ikke uttale meg om den konkrete hendelsen. Men vi ser fortsatt at det er kapasitetsproblemer når det er store behov for mye transport samtidig.

– Blodtap kan være alvorlig

Overlege ved neurologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus, Hallvard Næss, mener pasienter som går på blodfortynnende medisiner, som Elise, har et mer akutt behov for hjelp.

– Det kan være en øyeblikkelig hjelp-situasjon som trenger rask behandling, og hvis det er stort blodtap over fjorten timer så kan det være alvorlig, sier han.

Tilbake i Mehamn måtte Elise Riise igjen oppsøkt legesenteret etter at hun på ny begynte å blø neseblod. Nå frykter hun hva som kan skje i framtiden.

– Jeg er jo ikke typen som er redd av meg. Det er jeg ikke. Men jeg vil ikke komme i den situasjone en gang til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.