Hopp til innhold

Beskylder Venstre for løgn

139 distriktsarbeidsplasser i Direktoratet for økonomistyring legges ned. SV beskylder Venstre for å ha ført de ansatte bak lyset.

Torgeir Knag Fylkesnes

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er ikke nådig mot Venstre.

Foto: Carsten Aniksdal

Med støtte fra Venstre fikk Solberg-regjeringen fredag flertall for å legge ned distriktsarbeidsplassene i Direktoratet for økonomistyring.

Det rammer 139 ansatte i Vadsø, Tromsø, Hamar, Drammen og Kristiansand.

Stortingsrepresentant for Troms, Torgeir Knag Fylkesnes (SV), beskylder Venstre for å ha opptrådt løgnaktig i behandlingen av saken.

– Venstre har tidligere lovt at dem ikke ønsket å sentralisere, og nå, i siste sving, hopper de over og støtter regjeringen. Dermed er det flertall for å legge ned blant annet 21 arbeidsplasser i Tromsø og 4 i Vadsø. Plutselig før jul går man ut med denne melding til de ansatte og deres familier, sier Fylkesnes.

Etterlyser begrunnelse

Nedleggelsen og sentraliseringen til Oslo, Bergen og Trondheim skal gi en årlig besparelse på 20 millioner kroner. Fylkesnes mener det hele er dårlig begrunnet.

– Det er klart at det skal være effektivisering i offentlig forvaltning, men akkurat valget å sentraliere disse funksjonene til Trondheim, Bergen og Oslo er dårlig begrunnet. Dette er en uheldig sak, og vil svekke viktige kompetansearbeidplasser, sier han.

Fylkesnes viser til en egen rapport som er lagt til grunn effektiviseringen. Den hevder han kun viser til befolkningsmessige argumenter for å flytte arbeidsplasser fra distriktene til de store byene.

– Det er ingen grunn til å tenke slik i 2013 og snart 2014. Du kan ha kompetansearbeidsplasser i hele landet. Det finnes det mange gode eksempler på. Jeg vet at Høyre og Frp tenker sentralisering, men at Venstre, på en så løgnaktig måte snur, det er ikke til å tro, sier han.

Ketil Kjenseth og Trine Skei Grande

Venstres Ketil Kjenseth, her sammen med partileder Trine Skei Grande.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Endret syn

Venstres stortingsrepresentant Ketil Kjenseth forteller at partiets holdning endret seg etter et gruppemøte torsdag.

– Vi har en kapasitetsutfordring på Stortinget i disse dager. Det er hektisk med komitébudsjetter, vi sitter derfor litt spredt og er ikke oppdatert på alt. Hva som har skjedd i den komitéinnstillingen, det tør jeg ikke å si. Jeg har ikke vært inne i den i det hele tatt. Saken kom til gruppemøtet i går kveld, sier han.

Kjenseth avviser at de ansatte er ført bak lyset.

– Det har vært en diskusjon i lang tid, og det er grunnlag for å effektivisere. De ansatte har vært godt kjent med denne saken, sier han.

Beklager overfor Vadsø

Venstre-representanten beklager at akkurat Finnmark ble rammet, men viser til at SV ikke har noe skryte av fra de årene de satt i regjering.

– I løpet av åtte år har de ikke etablert en eneste stalig arbeidsplass i Finnmark. Dette er arbeidsplaser som Bondevik 2 etablerte i sin periode. Jeg beklager at dette går utover Finnmark, for dem trenger disse arbedsplassene mest, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark