Hopp til innhold

Barents-krise fortsatt uløst

Den anstrengte situasjonen i Barentssekretariatet er fortsatt uløst. Krisemøter fortsetter onsdag.

Barentsobserver

SENSURFRYKT: Trude Pettersen, Thomas Nilsen, Atle Staalesen og Jonas Karlsbakk har skrevet under på oppropet mot at BarentsObserver mister den redaksjonelle friheten. Krisen i Barentssekretariatet er fortsatt uløst.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Situasjonen er alvorlig, sier styreleder Stig Olsen til nettavisa iFinnmark.

Han forteller at det har vært krisemøte i dag mellom de ansatte, styret og ledelsen, og at samtalene skal fortsette onsdag.

Styret må både finne løsning på den anstrengte situasjonen mellom de ansatte og leder av Barentssekretariatet, Pia Svensgaard og at nettavisen Barents Observer gjerne vil drive etter redaktørplakaten, noe styret ikke vil.

Det gjør at de ansatte frykter nyhetssensur.

Og Olsen avviser at de er i ferd med å skifte mening når det gjelder nettavisen, selv om Utenriksdepartementet har slått fast at avisen uproblematisk kan drives som en fri og uavhengig, selv med statlig finansiering.

– Avisa er en suksess vi ønsker å videreføre, sier Olsen.

Før støtte

De nordnorske lokallagene i Norsk Journalistlag har uttrykt sin støtte til de ansatte i Barents Observer.

Lokallagene ber eierne av Barents Observer om å utvide nettstedets redaksjonelle frihet.

– Russiske medier kritiseres til stadighet for sin nyhetssensur. I en tid med kaldere politisk klima mellom Vesten og Russland, mener de nordnorske journalistlagene det er svært betenkelig at folkevalgte politikere i Nord-Norge kan gå inn for mindre kritisk journalistikk og redaksjonell frihet i et av få nyhetsnettsteder som dekker Barentsregionen, heter det i uttalelsen som er sendt til representantskapet for Barentssekretariatet.