Hopp til innhold

Bakke-Jensen: – Førstegangstjenesten var ikke min lykkeligste stund i Forsvaret

Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord i Finnmark ble i dag utnevnt som ny forsvarsminister. – Viktig med en forsvarsminister som har et nordnorsk perspektiv, sier Erna Solberg.

Frank Bakke-Jensens nøkkeloverrekkelse

FRANK BAKKE-JENSEN: 52-åringen fra Båtsfjord er for folk flest et noe mer ubeskrevet blad enn den tidligere forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide.

Han er for flere kjent som Norges EU – og EØS-minister, men mange vet lite om hvem Frank Bakke-Jensen egentlig er.

Endringene i regjeringen kommer som følge av at Børge Brende trer av som utenriksminister, hvor han nå skal bli president i World Economic Forum.

Statsminister Erna Solberg trakk frem hans bakgrunn fra Nord-Norge som en styrke, da hun presenterte den ferske forsvarsministeren.

– I en tid når vi legger store investeringer og økt satsing på forsvaret, blir det viktig å ha en forsvarsminister som også har et nordnorsk perspektiv. Som både kjenner nordområdepolitikken og kunnskap om utviklingen av vårt land, sa Solberg.

Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.

Erna Solberg presenterte sine nye statsråder

Forsvarsbakgrunn

Norges viktigste område for Forsvaret fremover kommer til å være i nordområdene sa Solberg under presentasjonen, og trakk frem Bakke-Jensens forsvarsbakgrunn.

– Frank har en sterk forsvarsbakgrunn. Han har vært vernepliktig og avtjent i hæren på Jørstadmoen og som grensevakt i Kirkenes. Han har vært i UNIFIL i Libanon i 1991, så han vet også litt om hvordan veteraner har det fra den tiden, sa hun.

Dette er noe Bakke-Jensen selv bekrefter.

– Jeg har vært ute som soldat, og jeg vet at Forsvaret handler om systemer og organisasjon, men også om mennesker, sier han til NRK.

– Det er en statsrådpost med et veldig stort ansvar. Det kjenner jeg på på en dag som dette.

Ine Eriksen Søreide og Frank Bakke-Jensen på Porsangmoen

Ine Eriksen Søreide og Frank Bakke-Jensen besøkte tidligere denne uken garnisonen i Porsanger, men de avviste ryktene om at Bakke-Jensen var med fordi han snart skulle overta Søreides post.

Foto: Allan Klo / NRK

Bakke-Jensen forteller også at han har opplevd både de positive og negative sidene ved å være soldat.

– De tolv månedene jeg hadde i førstegangstjenesten var ikke min lykkeligste stund i Forsvaret. Jeg var nok mentalt ganske ung da, men da jeg gjorde utenlandstjenesten hadde jeg modnet litt og var en bedre soldat, sier han.

Likevel trekker han fram mange positive erfaringer fra nettopp førstegangstjenesten.

– Du har kameratskapet, du blir prøvet, du lykkes med ting, du fryser og blir varm igjen etterpå. Det er mange fasetter. Mitt beste minne var å mestre ting, men den dagen jeg gikk var heller ikke så dum. Jeg hadde så mye annet jeg skulle gjøre da, smiler han.

Tidligere ordfører i fiskerihovedstaden

Bakke-Jensen fikk sitt første rikspolitiske verv da han ble valgt til stortingsrepresentant i 2009. Før det hadde han sittet ti år i kommunestyret i Båtsfjord, hvor han var ordfører fra 2007 til 2009.

På Stortinget satt han syv år i næringskomiteen, og var blant annet fiskeripolitisk talsperson i Høyre, før han i desember i fjor ble utnevnt til EU- og EØS-minister.

Som EU- og EØS-minister har Bakke-Jensen tidvis blitt brukt av Høyre til å fronte også

Frank Bakke-Jensen (H)
Foto: Terje Heiestad / Stortinget

andre deler av partiets politikk, inkludert forsvarspolitikk, spesielt i Nord-Norge.

52-åringen er fra Båtsfjord i Finnmark som kaller seg for fiskerihovedstaden. Havet og fisken har vært viktig for den ferske forsvarsministeren.

– Jeg er vokst opp ved havet. Jeg er sønnen av en fisker. En del av min yrkeskarriere har jeg brukt ombord i fiskebåter. Havet trives jeg veldig godt med og kan identifisere meg med, sa Bakke-Jensen til Politisk portrett i P2 før årets valgkamp.