Hopp til innhold

Aspaker: – Dette er drømmejobben

Fiskeriministeren ble utnevnt i statsråd fredag. Men venter tre år før hun kan ta fatt på jobben.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker

Fiskeriministeren Elisabeth Aspaker kommer fra Harstad og har representert Troms Høyre på Stortinget siden 2005.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Jeg er kjempeglad. Dette må være drømmejobben for en politiker når den politiske perioden er over, sier Elisabeth Aspaker (H).

Fiskeriministeren ble fredag utnevnt som ny fylkesmann i Troms. Hun tar over etter Svein Ludvigsen, som går av med pensjon.

Hun kjempet om jobben med blant andre leder for Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther, og Frp-politiker Øyvind Korsberg.

– Jeg er en samfunnsengasjert person, som er kjempeglad i hjemfylket mitt, og tror det venter mange spennende oppgaver foran meg, sier hun videre.

Starter i 2017

Aspaker er utnevnt for en åremålsperiode på seks år og tiltrer fra det tidspunktet Kommunal- og moderniseringsdepartementet bestemmer, opplyser Statsministerens kontor.

Nåværende fylkesmann Svein Ludvigsen går av med pensjon til sommeren.

– Jeg ser for meg at jeg trer inn i fylkesmann-rollen når perioden min på Stortinget er ferdig, i 2017. Jeg har vært tydelig på at dette er min siste periode på Stortinget, sier Aspaker.

Uheldig ansettelse

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen er kritisk til ansettelsen.

– Jeg er overrasket at hun velger å søke en sånn stilling når hun nylig har blitt utnevnt som fiskeriminister. Det er uheldig når hun sitter i regjering. Da jobber man for at den regjeringen skal sitte så lenge som mulig, og dette kan gi signaler om at man tenker andre tanker og er på vei ut, sier han.

Fiskeriministeren mener det ikke sender ut negative signaler at hun søkte jobben som fylkesmann med så mange år igjen av perioden som fiskeriminister.

– Jeg er full av engasjement for den jobben jeg har med å styre fiskerinæringen. Spørsmålet om dette er upassende synes jeg er litt merkelig. Mange politikere har blitt kritisert for å hente ut ventelønn når de er ferdige på Stortinget, og så får jeg kritikk for å tenke fremover til den dagen min tid på tinget er over, sier Aspaker.

Avviser kameraderi


Elisabeth Aspaker (51) er født i Harstad i Troms. Hun ble valgt inn som vararepresentant på Stortinget for Høyre allerede i 1989.

Fra 2005 har hun vært fast stortingsrepresentant fra Troms. Aspaker satt først i Stortingets justiskomité, og siden i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen fram til hun ble utnevnt til statsråd i den blå regjeringen i fjor høst.

Det er dine egne partifeller som har ansatt deg. Er ansettelsen et eksempel på kameraderi?

Absolut ikke. Jeg har søkt på ordinært vis og vært inne til jobbintervju. Kommunaldepartementet kan bekrefte at ansettelsen er gjennomført etter boka.

Kan miste makt

Regjeringen, som Aspaker er en del, av har selv vært klar på at de ønsker mindre makt og myndighet til fylkesmennene. Elisabeth Aspaker lar seg ikke bekymre av det.

– Som fylkesmann skal jeg forholde meg til den enhver tid sittende regjering. Jeg kommer til å ha mange viktige oppgaver, blant annet med en ny kommunereform som står for døra, så jeg blir nok langt fra arbeidsledig, sier hun.