Hopp til innhold

Ask herjet fra seg i nord

Nå er det verste over, og det ble jo ikke så ille som man kunne tro.

Stormen Ask hadde onsdag herjet fra seg i den nordlige delen av landet.

I Mehamn slet en båt seg fra en fortøyning tirsdag kveld, mens det i Kjøllefjord ble meldt om løse takstein fra et bygg, opplyser Østfinnmark politidistrikt.

Ellers i Finnmark ble det meldt om flere stengte veistrekninger tirsdag kveld, men mange var onsdag morgen blitt åpnet for trafikk igjen.

I Harstad fikk Midtre Hålogaland politidistrikt melding om løse takplater på en garasje. Vesterålen Online sin opptelling viser at Ask tok med seg deler av et hustak og et fjøstak i Lofoten. Ask rev også løs takstein på tre hus, mens det gamle bankbygget på Gibostad sto igjen uten tak tirsdag kveld.

Avtatt

Meteorologisk institutt melder at det ble observert liten og full storm på mange steder fra Helgeland til Øst-Finnmark, men det ble ikke registrert sterk storm på noen av målestasjonene.

– Den kraftigste vinden har nå avtatt i hele Nord-Norge, opplyste instituttet onsdag morgen.

Blir kjøligere

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte onsdag formiddag at det fortsatt er ventet nedbør i Troms, Nordland, Nord- Trøndelag og Sør-Trøndelag.

Det er ventet at det utover onsdag vil bli kjøligere slik at nedbøren de fleste steder går over fra regn til sludd og snø. I mellomtiden kan det være fare for lokale oversvømmelser.

Ulv-ulv

Nå føler mange at Meteorologisk Institutt kunne vært mer nyansert i forhåndsvarslingen av stormen .

Værdebatt

LYD: Bård Fjugstad, nestleder ved værvarslinga for Nord-Norge, og Kjell-Børge Freiberg, ordfører i Hadsel kommune i Vesterålen møttes i NRK P1 til debatt om værvarsling.

Blant disse er ordfører i Hadsel kommune i Nordland, Kjell-børge Freiberg.

– Det er nok et etterlatt inntrykk av at presisjonsnivået kunne vært på et annet nivå enn det man hadde meldt og var forberedt på. Jeg skjønner at det kan være vanskelig, men det dette viser et at det kanskje kan være behov for å jobbe for at presisjonsnivået blir bedre, sier Freiberg.

Værvarslerne tar kritikken på alvor, og lover å ta en gjennomgang for å se hva som kan gjøres for å levere bedre værvarsel når det meldes storm.

– Vi prøver å legge lista så høyt at det faktisk skal være farlig vær før vi går ut med ekstremvær. Vi prøver ikke å ta i for hardt, vi prøver å varsle det vi mener vi har grunnlag for å tro skal komme, sier meteorolog Bård Fjukstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.