Hopp til innhold

Kan få reise fritt over grensen

Hittil har finnmarkinger som ønsker å besøke russiske grenseområder måttet søke om visum lang tid i forveien. Det blir det trolig bli slutt på for mange.

Grensestasjonen mellom Norge og Russland på Storskog ved Kirkenes

Grensestasjonen mellom Norge og Russland på Storskog i Kirkenes

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Innføring av grenseboerbevis vil nemlig tillate de fleste innbyggerne i Sør-Varanger og i den russiske grensekommunen Petchenga å reise fritt i grensesonen om et år.

Etter det NRK kjenner til, vil avtalen som åpner for grenseboerbevis bli undertegnet når russiske president Medvedev besøker Oslo til våren.

Videre skal avtalen godkjennes av den russiske Dumaen, noe som betyr at det ennå vil ta et år før ordningen trer i kraft.

Gjelder ikke alle

På grunn av begrensninger fra EU vil Bugøynes, Bugøyfjord og Øvre Neiden ikke komme med i ordningen på norsk side. På russisk side er det Nikel, Zapoljarny og Petchenga by og en del mindre steder som kommer med i ordningen.

En av forutsetningene for å få grenseboerbevis er at man har bodd tre år i Sør- Varanger.

Viktig for kultur og næringsliv

Linda B. Randal

Ordfører i Sør-Varanger, Linda Randal, mener grenseboerbeviset vil skape mange nye muligheter.

Foto: flickr

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Linda Randal, er glad for at grenseboerbeviset kan bli tilgjengelig i Sør-Varanger.

– Jeg tror at avtalen kommer til å bety mye for kontakten mellom landene. Både ved at folk kommer til å reise til Nikel for å gå på pub og restaurant, og ved at vi kan utveksle russisk og norsk arbeidskraft. Jeg tror dette kommer til å åpne muligheter som i dag ikke utnyttes til fulle, både når det gjelder næringsliv og andre områder.

Politiet er bekymret

Politiet i Øst-Finnmark har vært bekymret for at åpnere grenser vil gi økt narkotikatrafikk fra øst. Dette er en bekymring ordføreren i Sør-Varanger er mindre opptatt av.

– Det er jo slik at mer åpenhet mellom landene fører med seg både gleder og sorger. For øvrig viser statistikken at det faktisk ikke er flere kjeltringer i Russland enn i Norge, så jeg syns det er et fokus man bør legge fra seg, sier Randal.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark