Hopp til innhold

Topphemmelig fort blir turistmål

Det kostet én milliard kroner å bygge, og var et av verdens mest moderne forsvarsanlegg i sin tid. Nå åpnes det for turister.

Harstad har en lang tradisjon som forsvarsby, blant annet ved Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge.

Harstad og regionen rundt er en av de få plassene i verden hvor man har intakte anlegg fra både andre verdenskrig og den kalde krigen.

– Det er viktig å ta vare på historien. Det er viktig at barnebarna våre og deres barn igjen får en forståelse over hvorfor vi brukte en milliard kroner, sier orlogskaptein Johnny Skoglund.

Bygget i fredens tegn

Johnny Skoglund

Siste sjef på fortet, Johnny Skoglund, mener det er viktig å fortelle barnebarna hvorfor Norge brukte en milliard på fortet utenfor Harstad.

Foto: Nils Merhen

Skoglund var siste sjef på Meløyvær fort, og mener det er viktig å fortelle historien om hvorfor Norge brukte så mye penger på et forsvarsanlegg.

– Dette var en liten bit av det norske forsvaret under den kalde krigen. I fredens tegn har nok fortet bidratt til å kanskje avskrekke under kalde krigen, sier han.

Valhall og Meløyvær var et helt intakt forsvarsanlegg med sine 120 mm kanoner. Det var verdens mest avanserte fort da det sto ferdig i 1989, med prislapp på en milliard kroner.

Blir reisemål

Syv etasjer nedover i vindeltrapp til havnivå der vann- og dieseltanker på 30.000 liter hver befinner seg.

«Selvforsynt i 100 dager» står det å lese på nederste dør.

– Det er ikke så mange fort som bygges lengre, men dette var et topp moderne fort i sin tid. Med dagens våpen er det ikke sikkert vi ser så mange fort igjen, sier Skoglund.

I de øvrige etasjer er det reservekommando, maskinrom, ammunisjonsrom, køysenger på rad og rekke, og kjøkken.

En av kanonene (kanon A) skal beholdes fullt intakt. I tillegg til den ene kanonen skal også kommandosentralen bevares i sin helhet.

Luftvernstillingene og nærområdet rundt fortet skal også bevares.