Hopp til innhold

Ap-topper mener Mæland overkjører finnmarkingene igjen

– Overkjøring, sier lederen av Finnmark Ap om at kommunalminister Monica Mæland (H) gir Troms flertallet i fellesnemnda som skal forberede fylkessammenslåingen.

Monica Mæland og Ragnhild Vassvik intervjues

Kommunalminister Monica Mæland og fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Fellesnemnda får 17 medlemmer fra Finnmark og 19 medlemmer fra Troms, heter det i vedtaket fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det er det samme som partene ble enige om i avtalen som senere ble forkastet av fylkestinget i Finnmark.

Mener kommunalministeren overser folkeavstemningen

Lederen av Finnmark Ap, Kristina Hansen, er dypt skuffet over at kommunalminister Monica Mæland ikke vil vente på folkeavstemningen i det nordligste fylket.

– I Finnmark går folk til valgurnene 14. mai for å si ja eller nei til sammenslåing. Dette overser regjeringen fullstendig og bare kjører på, sier Hansen til NTB.

Kommunaldepartementet vedtok torsdag en forskrift som beskriver rammene for sammenslåingen av Finnmark og Troms. Der heter det at den nye fylkeskommunen skal være operativ fra 1. januar 2020.

Nordkapp-ordfører Kristina Hansen (Ap)

Nordkapp-ordfører og leder av Finnmark Arbeiderparti Kristina Hansen mener regjeringen overser at det skal avholdes en folkeavstemningen i det nordligste fylket 14. mai.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Har kommet finnmarkingene i møte

– Regjeringen bryr seg overhodet ikke om hva finnmarkingene mener. Annerledes går det ikke an å tolke forskriftsvedtaket. Og som vi fryktet får Troms flertall i nemnda, begrunnet med kjøttvektargumenter. Finnmarkingenes krav om balanse i nemnda blir glatt oversett, sier Hansen.

Mæland mener på sin side at hun har kommet finnmarkingene i møte.

– Jeg ønsker å gi Finnmark større innflytelse i fellesnemnda enn det innbyggertallet isolert sett skulle tilsi, sier hun.

Hansen er ikke imponert:

– I dag er det mange finnmarkinger som er svært skuffet over regjeringen, sier hun.

Ifølge Mæland er det ingen grunn til å sette sammenslåingen på vent, selv om Finnmark fylkesting har bestemt at det skal holdes folkeavstemning for eller mot sammenslåing med Troms 14. mai.

– Nå er det viktig at fylkestinget i Finnmark så raskt som mulig velger medlemmer til fellesnemnda. De har et stort og viktig arbeid foran seg som skal sikre gode tjenester og en god utvikling i hele det nye fylket, sier kommunalministeren.

– Ser ikke Troms og Finnmark som to likeverdige fylker

Helga Pedersen

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen tror Mælands utspill vil forsterke nei-stemningen i nord foran folkeavstemningen 14. mai.

Foto: Marte Lindi, NRK

Tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen var toneangivende da årsmøtet i Finnmark Ap tidligere i vinter blankt avviste sammenslåing med Troms – og dermed også sørget for et klart neiflertall i fylkestinget.

– Mælands forskrift er identisk med det som skapte opprør i Finnmark for under to måneder siden. Dette viser at regjeringen overhodet ikke tar finnmarkingene på alvor, og at Troms og Finnmark ikke anses som to likeverdige fylker, sier Pedersen til NTB.

Hun tror Mælands utspill bare vil forsterke nei-stemningen i nord:

– Jeg forventer at befolkningen i Finnmark sier kraftig ifra om dette i folkeavstemningen 14. mai, sier Pedersen.

– Folkeavstemminga vil gå sin gang

– Det er svært skuffende at Mæland ikke viser respekt overfor Finnmarks befolkning og fylkestinget, men fylkespolitikerne i Finnmark vil la folkeavstemminga gå sin gang.

Det sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik til NRK.

– Dette påvirker uansett ikke vedtaket om folkeavstemning 14. mai. Den går som planlagt, sier Vassvik til NTB.

Fylkestinget har ikke møte før i juni, og medlemmene til fellesnemnda blir tidligst valgt da, sier Vassvik.

(NTB/NRK)