Ansatte lever i frykt etter voldshendelser hvor politiet ikke rykket ut

Hotelleier Oddvar Jenssen har to ganger opplevd vold på arbeidsplassen uten at politiet kom. Nå er hendelsene også tatt opp på Stortinget.

Oddvar Jenssen fortalte sin historie til Trygve Slagsvold Vedum om hvordan politiet ikke rykket ut. Da konfronterte Vedum justisministeren med saken i den muntlige spørretimen på Stortinget. Video fra Stortinget TV.

– Ved den første episoden klarte jeg å roe dem ned, til tross for at jeg måtte slåss med dem. Under den andre episoden ble min hotellsjef slått ned. Da var det en gjest som klarte å stoppe voldsutøveren. Det er vi veldig takknemlige for.

Oddvar Jenssen

Oddvar Jenssen forteller om ansatte som er redd for å dra på jobb, fordi politiet ikke kan komme når noe skjer.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen

Det sier Oddvar Jenssen, eier av overnatting- og serveringsstedet Arctic Hotell i Mehamn, et lite tettsted med i underkant av 800 innbyggere. Spesielt den siste hendelsen, som skjedde om natten 13. april i år, skremte ham.

– Det var blod overalt. De to ansatte på jobb var skrekkslagne.

Begge ganger tok han kontakt med politiet uten at de rykket ut.

– Vi påkaller ikke politi for mindre bråk, men når det er regelrett vold og folk blir slått ned, med knekt nese, så ringer vi politiet og ber om hjelp, sier Jenssen.

Lensmannskontoret i Mehamn ligger i nærheten av Jenssens hotell, men det er ikke døgnbemannet. Om politibetjenter skulle ha rykket ut, måtte de ha gjort det fra sine hjem.

Leder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum under debatten om forvaltning av ulv i Stortinget.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tok onsdag opp Oddvar Jenssens sak på Stortinget, i den muntlige spørretimen med Tor Mikkel Wara. Her er Vedum avbildet i en spørretime ved en tidligere anledning.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken tatt opp på Stortinget

Denne uken endte saken opp på Stortinget.

Leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet tok opp saken i en kritikk av nærpolitireformen. I den muntlige spørretimen med justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), ble Jenssens historie fortalt og Vedum spurte:

– Jenssen har ringt politiet og håpet på å få hjelp, men svaret har vært: Vi kan ikke hjelpe deg, du må ordne opp selv. Er det en situasjon som Tor Mikkel Wara kan leve med?

justisminister Tor Mikkel Wara i Stortinget torsdag.

Justisminister Tor Mikkel Wara innrømmer at det alltid vil være enkelte historier som ikke er bra. – De enkelthistoriene er jeg helt sikker på at jeg også kunne fortalt den gangen Senterpartiet satt i regjering, sa Wara i Stortinget.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Leve med, det må jeg gjøre uansett, svarte Wara.

– Politiet er ute og jobber med kriminalitet hver dag, og det vil alltid kunne oppstå hendelser som treffer hverandre. Så er det opp til den enkelte politimester å prioritere ressursene slik at de treffer. Det er også slik at også politiet i Finnmark har fått økte ressurser, fortsatte han.

Se mer av seansen i videoen øverst i saken.

Øyvind Lorentzen

Øyvind Lorentzen i politiet i Finnmark kan ikke si så mye til NRK om hvorfor politiet prioriterte som de gjorde.

Foto: Stian Strøm / NRK

NRK har kontaktet politiet og spurt hvorfor de ikke rykket ut. Leder for driftsenhet Finnmark, Øyvind Lorentzen, svarer på e-post.

– Politiets vurdering er gjort på bakgrunn av de opplysningene som vi hadde på det tidspunktet, skriver han, og opplyser til NRK at det er svaret han kan gi på denne saken.

Mehamn

Mehamn er et lite tettsted med i underkant av 800 innbyggere. Tettstedet ligger i Gamvik kommune, lengst nord i Finnmark.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Tør ikke gå på jobb

Oddvar Jenssen er ikke fornøyd med situasjonen ute i Mehamn, hvor han mener at de kan risikere at politiet ikke rykker ut på voldshendelser.

– Det verste er at de ansatte ikke tør å gå på jobb. Man har ingen reserveplan hvis det skjer ting, sier Jenssen.

– Det går ikke an å leve sånn i det i lange løp. Vi kan ikke være både politi og serveringssted. Det er en utvikling som gjør at man snart ikke tør å ha et åpent serveringssted i Mehamn, fortsetter han.

Mehamn

Mehamn, Finnmark.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo