Ambulanseflysjef: – Det finnes bare en løsning, Høie

– Nytt anbud, hvor virksomhetsoverdragelse er et av de viktigeste kriteriene. Det var den tydelige beskjeden administrerende direktør i Lufttransport Frank Wilhelmsen ga til statsråd Bent Høie da de møttes i dag.

Frank Wilhelmsen

Sjefen for Lufttransport krever ny anbudsrunde for å få skikk på luftambulansekrisa. I en ny runde må punkt om virksomhetsoverdragelse være med slik at de ansatte beholder sin lønn og rettigheter.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Det er en ganske godt skjult hemmelighet at et av de mest komplekse flyselskap i den vestlige verden har hovedkontor i Tromsø, sa Wlilhelmsen.

Han ga uttrykk for at selskapet driver med fly- og helikopteroperasjoner i noen av de mest værutsatte deler av verden.

– På helikoptersiden redder vi folk i fjell, på fjorden og i havet utenfor Svalbard. Samtidig berger vi liv med våre ambulansehelikoptre på fastlandet. I flyambulansetjenesten flyr vi til alle døgnets tider, i dårlig vær og på korte rullebaner, når vinterstormene raser og vi kryper til sengs, drar våre ambulansepiloter ut for berge liv, sa Wilhelmsen.

Kjempet som løver

– Lufttransport har ingen tradisjon for å eksponere seg i media, det har vi aldri følt behov for å gjøre, sa Wilhelmsen.

– Vi har hatt mange diskusjoner med vår oppdragsgiver og våre samarbeidspartnere, noen ganger høylytt. På denne måten har vi utviklet det jeg mener er verdens beste luftambulansetjeneste.

– Vi mener at tjenesten i hvert fall ville blitt satt tilbake 10 år i utvikling, da man valgte ny operatør fra juli 2019. Dette har vi akseptert, og vi har samarbeidet helt frem til nå, for å få en smidig overgang. Vi har kjempet som løver for å klare å levere tilgjengelighet, selv i en utrolig tung tid, hevdet han.

– Handler vi ikke raskt, bryter dette sammen før høststormene treffer oss. Vi kan ikke miste en eneste ansatt til. Det er nå Høie må vise lederskap, og ta den eneste riktige beslutningen. Blir den tatt, lover vi å gjøre jobben så lenge det er nødvendig for å få nytt anbud på plass, sier den administrende direktøren i Lufttransport.

Høie: – Langt mer alvolig enn først antatt.

Til avisa Nordlys sier statsråd i Helse- og omsorgsdepartemenetet Bent Høie at den langsiktige utfordringen er langt mer alvorlig enn han tildigere er forespeilet. Uttalelsen kommer etter møtet med ledelsen i Lufttransport. Han forventer at Helse Nord kommer til departementet raskt etter opplysingene han fikk hos Lufttransport og som er gjenngitt i sin helhet i lenger opp i artikkelen.