Hopp til innhold

Lurer du på noe?

Det du trenger å vite om Finnmarksløpet.

Tore Bergby
Foto: Trine Hamran / NRK

To løp

Løpet består egentlig av to løp, ett på 500 kilometer, og ett på 1000 kilometer. Begge løpene starter samme dag fra Alta.

Det lengste løpet går tvers over Finnmark til Kirkenes i øst, før man snur og kjører delvis den samme ruta tilbake til Alta. Det korteste løpet kjører stort sett på Finnmarksvidda.

Dugnad og aksjeselskap

Mer enn 300 mennesker jobber frivillig og gratis på dugnad for å gjøre det mulig å arrangere løpet.

Finnmarksløpet ble aksjeselskap i 2001, med det målet å få til en sterkere grad av profesjonalisering av det økonomiske grunnlaget for løpet.

Premier

Premiene i løpet begynner å bli ganske store, og antallet deltakere øker stadig. Dette med premiering og deltakere går hånd i hånd; større premier lokker løpere, og flere løpere fører til større premier.

Årets vinner av det lengste løpet vinner 26.250 kroner og en snøskuter verd 120.000 kroner. Vinneren av det korteste løpet stikker av med 11.500 kroner og en slede til en verdi av 24.000 kroner.

I tillegg stikker sammenlagtvinneren av fjorårets og årets løp av med den sagnomsuste Saltdalshytta til 450.000 kroner. Muligheten er altså der for at en heldig hundefører kan stikke av med premier for nesten 600.000 kroner.

Hvile

Løperne må forholde seg til ganske mange regler under løpet. Blant annet må løperne ta ut en viss mengde hvile underveis.

I det korte løpet må løperne ta ut 20 timer hvile, hvorav 6 skal tas ut på sjekkpunktet Jergul. Disse 20 timene skal tas ut i hele minutter.

Det lange løpet har to obligatoriske stopp. En 16 timers hvil som må tas ut mellom Joatka og Karasjok, og en 8 timers stopp som må tas ut i Karasjok.

Det er først når alle løperne har tatt ut de lange hvilepausene at man kan begynne å se hvordan løperne ligger an.

Utstyr

Det er strenge regler på hva man skal ta med av utstyr, og hva og hvordan man kan bytte, eller ta med seg nytt utstyr underveis i løpet.

På sjekkpunktene har løperne en depotplass hvor handlere kan plassere nytt utstyr, eller hente utstyr løperne vil legge igjen. Dette kan for eksempel være anker, dekken, plett batteri, potesalve og brennstoff til primus.

Deltakere

93 deltakere, fra 14 nasjoner deltar i årets Finnmarksløp. Av disse deltar 41 i det lengste løpet, mens 52 deltar i det korte. 42 av deltakerne har aldri deltatt i Finnmarksløpet før.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark