Hopp til innhold

A-ha med ny musikk og film: – En hyllest til Nord-Norge

Det blir en hyllest til Nord-Norge når A-ha i høst skal spille inn ny musikk for første gang på seks år.

A-ha med Morten Harket, Magne Furuholmen og Pål waaktaar-Savoy

A-ha består av Magne Furuholmen, Pål Waaktaar-Savoy og Morten Harket. Bandet regnes som Norges mest suksessfulle popgruppe noensinne.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

A-ha varsler sin første utgivelse siden «Cast In Steel» fra 2015. Den inneholder tolv nye låter og kommer etter nyttår.

– «True North» blir a-has musikalske reisebrev fra det høye nord – en livekonsert laget for film med bare nytt materiale. Dette er vår melankolske hyllest til havet og nordnorsk natur, forteller Magne Furuholmen til VG.

Prosjektet er et samarbeid mellom a-ha, Bodø 2024 European Capital of Culture, Svømmehallen Scene, Parkenfestivalen og Arktisk Filharmoni, som spiller sammen med a-ha på alle låtene.

Inspirert av miljøsaken

Direktør Tor Lægreid i Arktisk Filharmoni gleder seg stort over det som nå skal skapes i Bodø.

– Vi synes naturligvis det er veldig stas at a-ha velger oss som «band» når de nå skal spille inn et nytt studioalbum, sier han.

– Og vi gleder oss stort over at det gode samarbeidet vi har med våre venner i Bodø2024 og Svømmehallen Scene/Parkenfestivalen åpner for muligheter som denne. Det viser at vi samarbeider godt i nord og at vi oppnår veldig spennende resultater når vi går sammen.

Forrige gang Norges største popgruppe kom med ny musikk var i 2015, da a-ha slapp plata «Cast In Steel».

Engasjementet for miljøsaken utgjør selve fundamentet for prosjektet.

Morten Harket ved sidan av vikingen i den britiske utgåva av Maskorama

Morten Harket var i fjor med i den britiske utgaven av det som i Norge har fått navnet «Maskorama». Der heter det «The Masked Singer».

Foto: NRK/ITV

– Havet har jo lagt hele grunnlaget for Norges utvikling – først gjennom fiskeri, deretter gjennom olje, sier Furuholmen og fortsetter:

– Den trøblete tosidigheten mellom velferden som dette har skapt, og en samtidig rasering av naturressurser som vil være helt avgjørende for fremtidige generasjoner, er et rimelig potent tema for kunstnerisk bearbeiding og refleksjon.