Hopp til innhold

– De nye kystvakthelikoptrene kan bli en skandale

Norges Fiskarlag reagerer kraftig på at Kystvaktens nye helikoptre kan bli levert uten medisinsk utstyr.

Fransk NH90

Forsvarsdepartementet vedtok i 2001 anskaffe 14 helikoptre av typen NH90. Åtte av disse skal erstatte Kystvaktas seks helikoptre av typen Westland Lynx. Dette er et fransk NH90-helikopter, avbildet i 2012.

Foto: FRED TANNEAU / Afp

– I alvorlige sykdomstilfeller, ved skader eller ulykker er det minuttene som teller. Har du ikke det utstyret som trengs kan det resultere i at folk mister livet, eller at ettervirkningene av skadene blir mye mer alvorlige, sier leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen til NRK.

Mandag kunne NRK fortelle at de nye NH90-helikoptrene til Kystvakta kan bli levert uten medisinsk utstyr.

Avdelingsleder for Akuttmedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Mads Gilbert, reagerer kraftig på nyheten.

– Forsvaret er en del av det norske samfunnet, og det er skattebetalerne som finansierer dette. De som blir skadelidende her er helt alminnelige fiskere, og fangstfolk langs kysten, sier Gilbert, og legger til:

– Dersom det skulle være riktig at det nye medisinske helikopteret ikke har medisinsk utstyr, er det et slag i trynet for sjøfolket og fiskerne våre.

Han mener mangelen på medisinsk utstyr i de nye helikoptrene må rettes opp i med en gang. Kjell Ingebrigtsen i fiskerlaget er enig.

– Dersom det ikke kommer på plass vil det være helt uholdbart. rett og slett en skandale, sier han.

Neste år skal Kystvakta endelig begynne å bruke nye helikoptre, etter flere års forsinkelser. Flere i Luftforsvaret er bekymret over at helikoptrene ikke får det medisinske utstyret de mener man trenger for å redde liv.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark