Hopp til innhold

– Samer best på reality

Leif Birger Mækinen, Mikkel Isak Eira, Elisabeth Gimsøy og Johan Mattis Buljo. Drar du kjensel på navnene? De er alle samiske realityvinnere.

Mikkel Isak Eira

Mikkel Isak Eira vant realityserien «Farmen» i 2008.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Det er nok «sami power» som gjør seg gjeldende her, sier Kautokeinos ordfører, Klemet Erland Hætta til avisa Ságat.

Leif Birger Mækinen fra Alta vant nylig realityserien «Farmen». For to år siden vant reineier Mikkel Isak Eira fra Kautokeino samme program. Begge er fra Finnmark og begge er samer, skriver Sagat. I år vant også samiske Elisabeth Gimsøy årets utgave av «Den sjette sansen» på TV Norge. Først ut av ralityvinnerne fra Finnmark var Johan Mattis Buljo fra Kauto­keino som i 2003 vant «71 grader Nord».

Farmen-vinner Mikkel Isak Eira var forøvrig også en av hovedpersonene i NRK-serien Reinlykke.

Avisa Ságat stiller spørsmål om hva det er med samer som gjør at de vinner realitykonkurranser på løpende bånd. Er de tøffere, seigere, dyktigere, spør avisa.

Nærheten til naturen

– Jeg tror det er nærheten til naturen som er årsaken til at finnmarkinger og samer gjør det bra i Farmen, sier årets vinner, Leif Birger Mækinen til Ságat.

Klemet Erland Hætta er stolt over at kommunen har to realityvinnere.

– Jeg liker å se at lokale samer klarer seg godt og gjør seg bemerket. Samer er naturfolk, så det er naturlig at de hevder seg i konkurranser hvor du må klare deg under tøffe forhold og uten moderne hjelpemidler, sier Hætta til Sagat.

TV 2 sin farmenansvarlige, Alex Iversen, er av en annen oppfatning. – Jeg tror det skyldes tilfeldigheter, kan ikke tenke meg noe annet, sier han til Ságat.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark