Hopp til innhold

– Råkjør i oljepolitikken

Naturvernforbundet er sterkt kritisk til at mer enn en tredel av blokkene som regjeringen utlyser i Norskehavet og Barentshavet utlyses i strid med miljøfaglige råd fra fagetatene.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken er sterkt kritisk til at det utlyses blokker i strid med miljøfaglige råd.

Foto: Are Føli / SCANPIX

21. konsesjonsrunde. 51 blokker i Barentshavet

51 blokker lyses ut i Barentshavet ...

Foto: Olje- og energidepartementet
43 blokker lyses ut i Norskehavet

... mens 43 blokker lyses ut i Norskehavet.

– Dette er verre enn vi kunne forestilt oss. Olje- og energiministeren gir blanke i hva miljøekspertene måtte mene, mens oljeindustrien får rød løper. Det er fortvilet å se på hvordan hensynet til natur og fremtidige generasjoner kjøres over av en minister i oljetåka, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Han viser til at regjeringens egne miljøeksperter hadde innvendinger mot 33 av de 94 blokkene som er utlyst. Fire blokker sør for Lofoten og to landnære blokker i Nordsjøen ble fjernet fra lista over områder oljeselskapene kan søke på.

– Skuffet over hardkjør

Naturvernforbundet håper unntaket er et godt tegn for de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er tydelig at miljøsiden i regjeringen har vunnet gjennom på noen områder ved at deler av de opprinnelig foreslåtte områdene utenfor Lofoten er tatt ut, men vi er svært skuffet over at olje- og energiministeren nå legger opp til et hardkjør mot de miljøfaglige rådene, sier Haltbrekken.

– Viktig å holde tempoet oppe

Statoil er mer fornøyd med utlysningen, og mener det er viktig å holde tempoet oppe.

– Vi kunne alltids ha ønsket oss at blokkene i Nordland 5 også var med i utlysningen. Men samtidig vil vi uttrykke forståelse for de vurderingene myndighetene har lagt til grunn, sier Statoil-pressekontakt for undersøkelse og produksjon i Norge, Gisle Johanson, til NTB.

Setter umiddelbart i gang med søknader

Han understreker at det er viktig for Statoil at tidsplanen som regjeringen antyder blir overholdt, at tildelingene skal skje våren 2011.

– Det er også viktig at det omfanget som er lyst ut nå blir opprettholdt. Vi håper at den endelige tildelingen avspeiler denne utlysningen med tidspunkt og omfang. Våre folk går umiddelbart i gang med å forberede Statoils søknader. Vi tror det er et spennende potensial for å gjøre nye funn. Vår ambisjon er å levere den beste søknaden til myndighetene utpå høsten, sier Gisle Johanson.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.