– Nord-Norge vil få flere store strømbrudd

– Massive strømbrudd som det som mørkla store deler av Nord-Norge torsdag vil komme igjen, sier Per-Erik Ramstad i Alta Kraftlag, og legger ansvaret på olje- og energiministeren.

Strøm

Slik så det ut i Tromsø sentrum torsdag kveld. Et massivt strømbrudd tok strømmen fra store deler av Nord-Norge i flere timer.

Foto: NRK

Per-Erik Ramstad

Per-Erik Ramstad i Alta Kraftlag.

Foto: Origo Nord

– Jeg har varslet om at vi ligger 10-15 år på etterskudd siden 2006, så jeg er ikke overrasket. Det tar så lang tid å bygge nye linjer at man helst bør ligge på forskudd, sier Per-Erik Ramstad i Alta Kraftlag.

Han tror gårsdagns historie vil gjenta seg.

Etter en feil på hovedkraftlinja nordover, mistet hele Troms og Finnmark strømmen samtidig torsdag. Det samme skjedde ifjor på samme tid, og med samme årsak. Dårlig været ødela en viktig del i Ofoten.

Olje- og energiministeren har ansvaret

Per-Erik Ramstad mener olje- og energiministeren har ansvaret.

Ronny Schjelderup

Beredskapssjef hos Fylkesmannen i Finnmark, Ronny Schjelderup.

Foto: Dan Henrik Klausen/Arnstein Jensen / NRK

Beredskapssjef hos Fylkesmannen, Ronny Schjelderup, har flere ganger advart mot problemene med forsyningssikkerheten for strøm i Finnmark.

Han mener gårsdagens hendelse er nok et signal om at noe må gjøres med linjenettet.

– Det viser hvor sårbart nettet nord for Ofoten er. Det er en allment kjent situasjon.

Lover fortgang

Statnett jobber med å forsterke linjenettet nordover fra der feilen i går skjedde i Ofoten. Arbeidet på den første strekningen frem til Balsfjord i Troms kom i gang i fjor.

Men konsesjonssøknaden for strekningen videre til Skaidi i Vest-Finnmark har ligget hos Olje- og energidepartementet siden 2012. På strekningen videre til Varangerbotn varsla Statnett i høst at de på nytt skal se på hvor stort behovet er.

Olje- og energiminister Tord Lien lover likevel fortgang i arbeidet.

– Vi skal ha klart å lande et ordentlig vedtak i godt tid før linjen mellom Balsfjord og Ofoten er ferdigstilt. Det har lite for seg starte bygging videre nordover før det.

Uholdbar situasjon

Kan du tidfeste det med et årstall?

Olje-og energiminsiter Tord Lien (Frp)

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Dette har vært en prioritert oppgave i departementene fra det øyeblikk jeg tok over, og vi forventer å være ferdig i løpet av 2015.

I Finnmark klarte man relativt raskt å få opp nødløsninger som sikret innbyggerne strøm.

I øst hentet man inn strøm fra Finland, mens man i vest fikk strøm fra gasskraftverket på Melkøya.

Likevel mener beredskapssjefen at situasjonen i fylket er uholdbar.

– I dag ser vi at vi har alternative løsninger i Finnmark, men det er jo nødløsninger og bør ikke være de normale løsningene.