– Nord-Norge er det tryggeste stedet du kan reise til i hele verden nå

Terroraksjoner og uro i Europa gjør at Nord-Norge kan vente seg en større økning i turiststrømmen, mener markedsføringsekspert.

Familien Mjølnerød tar sommerferien i Nord-Norge

Martha Mjølnerød, Hallvard Dæhli Unnerud, og Kari Mjølnerød tok turen innom Trondenes historiske senter i Harstad, før turen går videre til Lofoten.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Jeg tenker meg jo om i forhold til storbyer som det har vært problemer rundt nå, sier Martha Mjølnerød som er fra Spydeberg i Østfold.

Sammen med familien har hun valgt å ta sommerferien i Nord-Norge.

– Det er nok et litt bevisst valg med tanke på problemene som er. Vi har vært i storbyer som London og Krakow tidligere, men det er ingen grunn til å dra til slike steder nå som det er urolig. Da tenker vi på andre muligheter og velger annerledes, sier Mjølnerød som også skal besøke datteren som er i forsvaret i Harstad.

Venter økning

Markedsføringsekspert Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania, sier Nord-Norge kan vente seg en større økning i turiststrømmen.

Trond Blindheim

Markedsføringsekspert Trond Blindheim mener Nord-Norge er ansett som det tryggeste reisemålet i verden.

Foto: Markedshøyskolen

– Nord-Norge er det tryggeste stedet du kan reise til i hele verden nå. Spesielt sett fra ståstedet til amerikanske, asiatiske og europeiske turister på grunn av terrorisme, bomber og biler som kjører opp på fortauet rundt omkring i Europa. Det er ikke noe av dette i Nord-Norge.

– Så jeg tror det er mange europeiske og amerikanske turister som tenker at Nord-Norge er det tryggeste reisemålet. Landsdelen kan nok vente seg en økning i turiststrømmen, mener Blindheim.

I Harstad merker reiselivet økt pågang blant annet fra franske turister.

– Jeg kan ikke tallfeste det, men trykket er såpass mye større at vi legger merke til det, sier daglig leder Jan-Erik Kristoffersen i Visit Harstad.

Mer enn trygghet

– Det er litt trist at vi har en situasjon i verden som er såpass usikker. Vi er heldige som lever i en del av verden som lenge har blitt ansett som et sikkert og trygt reisemål, sier direktør Trond Øverås i Nordnorsk Reiseliv.

Øverås forteller at det fra januar til april i år var en vekst i antall utenlandske gjestedøgn på 19 prosent i Nord-Norge. Han tror ikke bare det er sikkerhet som spiller inn i folks vurderinger av reisemål.

– Jeg er ikke uenig med Blindheim i vurderingen, men gunstig valutakurs, og ei dreining fra passiv til aktiv turisme har også noe å si, mener Øverås.

Han tror det også kan bli flere norske turister i Nord-Norge.

– Når det er urolige tider er det en tendens til at man velger reisemål som er litt nærmere hjemme. Så sånn sett ser jeg ikke bort fra at vi får en økning på norske turister i tida som kommer, sier Øverås.