– Nå gjør vi nøyaktig det vi har lyst til

Nytt navn, ny stil, og hardere musikk gjorde at samarbeidspartnerne fikk kalde føtter, og trakk seg fra rockebandet Cyaneeds nysatsning. Nå er Biru Baby klar til å erobre verden.

Biru Baby

Karen Therese Ugelvik, Ida Iki, og Hanna Krogh-Reinsnes fortsetter med bandet Biru Baby. Tidligere trommis Henrik Gustavsen dukker kanskje opp i noen videoer, men er ikke lenger en del av gruppen.

Foto: Vegard Krogh

– Vi mistet egentlig alle samarbeidspartnerne våre med en gang vi gjorde dette. Så nå er det bare oss som står igjen, ingen andre, ler Hanna Krogh-Reinsnes.

Nøyaktig hvorfor de trakk seg kan hun ikke si for sikkert, men en ting er hun ikke i tvil om: de kommer til å angre.

Biru Baby

– Vi sier «ta no å slutt» til alle som vil presse oss inn i en retning. Det er vår måte å vise fingeren til alt man liksom skal gjøre, og en oppfordring om å gå sin egen vei. Vi har satt foten ned.

Hanna Krogh-Reinsnes om låten Slutt Slut.

Rockebandet Cyaneed har nå blitt til Biru Baby, og 13. april var navneendringen et faktum.

Endringen av navnet og imaget er noe av det som har bidratt til at samarbeidspartnerne har trukket seg.

Hanna ser foreløpig ikke på det som et problem.

– Det er veldig gøy å være alene, for nå er det ingen som kan komme og blande seg inn og si «dere kan ikke gjøre ditt, dere kan ikke gjøre datt». Vi kan gjøre akkurat hva vi vil, sier hun.

Når de nå starter på nytt er det uten trommis Henrik Gustavsen. De som gjenstår er Hanna Krogh-Reinsnes på vokal, Karen Therese Ugelvik på bass, og Ida Iki på gitar.

Under ser du videoen Slutt Slut, som kom ut da de fortsatt het Cyaneed, men som vil være en del av Biru Baby's repertoar.

Startet på nytt

Etter elleve år med Cyaneed fant de ut at det var på tide med en endring av stil, musikk og motivasjon.

– Vi holdt på med Cyaneed og spilte inn et album, men så fant vi ut at hele Cyaneed hadde mistet ereksjonen sin. Vi måtte gjøre noe nytt, sier bassist Karen Therese Ugelvik.

– Til slutt var vi bare opptatt med å mingle med de rette folkene og det eneste jeg klarte å tenke var «herregud dette er bullshit og kjedelig».

Hanna Krogh-Reinsnes i et tidligere intervju med NRK

Dermed gikk albumet i søpla, og ble ikke utgitt. Hanna forklarer at de prøvde å tilpasse musikken slik at det ville komme på radio, og at det ble et resultat de ikke kunne kjenne seg igjen i.

– Det var ikke så gøy lenger, vi prøvde å tenke veldig kommersielt. Så vi startet på nytt, og gjorde det som kom naturlig til oss, det vi hadde lyst til å gjøre, sier hun.

Etter at de begynte å jobbe friere endte de opp med det som ble hetende Biru Baby. Nå har jentene flyttet hjem til Finnmark, og har gått tilbake til røttene sine.

Sápmi power

De forklarer at Biru er et samisk banneord som betyr jævla, fuckings, eller helvetes.

– Det nye vi holder på med er mye mer inspirert av det samiske, og ikke minst samisk kultur. Vi vil vise det frem til verden, og derfor tenkte vi at det ville vært fint med noe samisk i navnet, sier Hanna om hvorfor de valgte å bytte navn.

Karen forklarer videre at "baby" er et ord som fungerer på både norsk og engelsk, og at det har sammenheng med hvordan tekstene deres vil være fremover.

– Låtene våre er på norsk, engelsk, samisk og russisk. Det er liksom "the spirit of Finnmark", sier Hanna.

– Ja, det er litt Sapmi Power i det, nikker Karen.

De forklarer at de brukte å ha en kombinasjon av engelsk og norsk i tekstene sine før, men at de sluttet med det da folk sa at det var teit.

Nå har de igjen innført dette, og sier at fra nå av skal de kun gjøre hva de har lyst til.

Biru baby

Stilen er adskillig tøffere enn tidligere, og jentene forteller at de synger om det de opplever og det de mener. Nå sier de at de har fjernet en sperre, og sier nøyaktig hva de mener.

Foto: Vegard Krogh

Angrer ikke

Hanna ønsker likevel å understreke at selv om de nå har beveget seg bort fra navnet Cyaneed, så er de svært stolte av det de har fått til i løpet av de elleve årene de holdt på.

De innser at det kan ta tid å bygge opp et nytt navn og image, men de sier at de har så stor tro på Biru Baby at det er verdt satsingen.

– Det har vært veldig positive reaksjoner på denne nye greia, folk har vært helt målløse, sier Hanna.

– Vi har jo tatt av. Nå må bare resten av verden følge med, legger Karen til.

Neste låt, Fuck My Heart, kommer ut 30. april