– Må tenke nytt om turisme

Dårlig sommerbelegg for Tromsø-hotellene gjør at man må tenke nytt for å få sommerturistene til å legge igjen mer penger, mener NHO.

Vinterturismen i Nord-Norge har vore ein formidabel suksess.
Men - det har ført til at sommarturismen har blitt gløymt dei siste åra.

Sommerturistene uteblir fra Tromsø.

Mens cruisebåtturismen til Nord-Norge stadig øker, opplever hotellene i landsdelen at de har får stadig færre overnattingsgjester om sommeren.

Så langt i sommer har hotellene i Tromsø bare hatt bruk for rundt halvparten av sengene, det kan ha sammenheng med at man har satset altfor hardt på vinteren tror Geir Solheim i NHO Reiseliv Nord-Norge.

– Den tradisjonelle bussturisten var ofte tilfreds med å sitte i en buss og passivt oppleve landskapet. Man spiste middag på hotellet og sendte et par postkort før man dro videre. Den type turisten er borte, og de som kommer nå må ha aktiviteter, sier Solheim.

Geir Solheim

Geir Solheim i NHO Reiseliv men er Nord-Norge må tenke nytt for å tiltrekke seg sommerturistene.

Foto: NHO Reiseliv Nord-Norge

Må kopiere vinteroppskriften

Reiselivssjef i Visit Tromsø-regionen, Trond Øverås har også sett den samme utviklingen.

Han mener vinteroppskriften som reiselivet i Nord-Norge bruker er en vinneroppskrift, må man finne ut hvordan den kan brukes om sommeren.

– Vi har et godt utgangspunkt om vinteren med mange opplevelsesmuligheter. Vi har gjester som er her opp mot en uke og opplever noe nytt hver dag. Om sommeren så er det nok mer gjennomfart, og det må vi gjøre noe med.

– Vil lage opplevelsen selv

Nina Prebensen ved Universitetet i Tromsø har forsket på reiseopplevelser. hun tror mange gjerne vil produsere sin egen reiseopplevelse.

– Hovedsakelig så er det å oppleve noe nytt, og å delta aktivt i noe spennende.

For å få flere turister til Nord-Norge om sommeren tror hun man må gjøre noe med betingelsene for de mange reiselivsaktørene.

– Det er mange små bedrifter som gjerne er sesongbetonte, og dersom de ligger litt utenfor byene så har de gjerne utfordringer med å skaffe seg nok gode ansatte. jeg tror alle vil tjene på å bedre vilkårene for disse.