Hopp til innhold

– Kulturen i etaten har åpenbare mangler i seg

Kontrollutvalget i Tromsø kommune retter sterk kritikk mot at brannsjefen fikk utført arbeid på hans private hytte av folk i kommunal tjeneste.

Tromsø brannstasjon

Hendelsen hvor ansatte ved Tromsø Brann og Redning utførte arbeid på brannsjefens hytte, fikk sterk kritikk i kontrollutvalget.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Rolleiv Lind

Leder Rolleiv Lind i kontrollutvalget.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Det er jo et brudd på kommunens etiske retningslinjer om at man ikke skal bruke kommunens ressurser og eiendom i egen interesse, sier leder Rolleiv Lind i kontrollutvalget.

Tidligere i mai ble det klart at kontrollutvalget skal behandle saken mot brannsjef Øystein Solstad i Tromsø. Han kan ha brutt kommunens etiske retningslinjer da ansatte ved Tromsø Brann og Redning utforte arbeider på hans egen hytte.

Og det er ikke første gangen det er blest rundt etaten. For noen år tilbake kom det opp en sak om økonomiske uregelmessigheter i Tromsø Brann og Redning. Da endte det med at daværende brannsjef måtte fratre fra sin stilling.

I kontrollutvalget onsdag fikk også etaten kritikk for kjøpet av ny redningsbåt til kommunen. Båten ble kjøpt for 900.000 kroner uten anbud. Kjøpet er i strid ned regler for innkjøp, og det rettes også kritikk mot saksbehandlinga.

– Ikke så god kultur som det burde vært

– Hva forteller disse sakene om kulturen i denne avdelingen i kommunen?

– Etter min vurdering forteller det noe om at kulturen ikke er så god som den burde ha vært. Den har helt åpenbart mangler i seg, sier Lind.

Som medlem av kontrollutvalget ønsker han ikke å si noe om hvilke personellmessige reaksjoner administrasjonssjefen i Tromsø kommune bør komme med.

– Først skal det vedtas av kommunestyret. Men om de følger kontrollutvalgets vedtak, så ligger det innenfor den handlingsfriheten som administrasjonssjefen har til å gjennomføre nødvendige tiltak.

– Har utrolig mange gode og flotte ledere

Administrasjonssjef Britt Elin Steinvei i Tromsø kommune beklager hendelsene i etaten.

– Hva viser denne saken når ledere i Tromsø kommune bryter det etiske reglementet på denne måten?

– For det første gjelder ikke dette alle ledere i Tromsø kommune. Vi har utrolig mange flotte og gode ledere. At man innimellom tråkker feil skjer i enhver organisasjon, også i Tromsø kommune.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark